Dostupni linkovi

Nakon Izvještaja EK o napretku BiH: Može li se prijeći most od Dejtona do Brisela?


Štefan File na predstavljanju izvještaja o BiH
Štefan File na predstavljanju izvještaja o BiH
Dok ostale zemlje regiona napreduju na evropskom putu, Bosna i Hercegovina stagnira jer evropska agenda nije prioritet za bh. političare - navodi se u Izvještaju Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana.

„Da igrate kao što to radi vaša fudbalska reprezentacija, možda bi se nešto moglo očekivati od vas, a ovako - i dalje kaskate za svojim komšijama.“ - poručio je to bh liderima, sliježući ramenima, Štefan File, evropski komesar za proširenje.

Provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi Sejdić-Finci, te uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma, dvije su dugo tražene obaveze koje Bosna i Hercegovina nije ispunila iz Mape puta za 2012. Partijski ili etnički interesi, svejedno, blokiraju put zemlje ka Evropskoj uniji.

Predstavljajući Izvještaj o napretku BiH u ovoj godini, Štefan File je ukazao na nužnost postizanja dogovora u slučaju Sejdić-Finci. Evropska unija, ponavio je po ko zna koji put, spremna je pomoći, ali bh lideri moraju sami do njega doći.

„Smatram da je veoma važno da lideri u BiH razumiju da je sada vrijeme da pređu preko mosta - od Dejtona do Evrope, u okvirima proširivanja gdje mi možemo pružiti pomoć u pronalaženju rješenja za brojna pitanja koja tu postoje. Ja nisam pomenuo sve - od mehanizma koordinicije, do problema nastalih ulaskom Hrvatske u EU. Lista je veoma dugačka, ali se nadam da oni razumiju važnost mosta koji ih vodi u taj okvir, gdje bismo mi mogli pružiti veću pomoć u rješavanju svih tih pitanja. To je prvo. Drugo - nadam se da razumiju naše poruke, koje postaju sve jače. Tu su i neke posljedice ako se ne pridržavate međunarodnih obaveza“, naglasio je File.

Komesar File takođe prenosi da članovi Delegacije EU u Sarajevu pokušavaju sa bh liderima doći do rješenja na osnovu prijedloga iznesenih na sastanku u Briselu.
Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine nikad nije bio lošiji – situacija u BiH je više nego ozbiljna. I šta sad?

Za Suada Arnautovića, člana Centralne izborne komisje BiH, cijela priča o slučaju Sejdić-Finci ima u pozadini neka druga rješenja:

„Koja ne idu ka tome da se pravno razriješi pitanje Sejdić-Finci, nego su se ustvari u čitavu priču uključila neka druga pitanja, odnosno, treba biti iskren i otvoren i kazati – pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda od strane jedne političke stranke.“

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
I pored ozbiljnih upozorenja i apela iz Evropske unije, zastoj će potrajati, smatra analitičarka Svetlana Cenić. Kočničari su, proziva, politički predstavnici koji ne dijele viziju oko pravca i budućnosti zemlje.

„Dok god svi ovi koji su debelo iznosili imovinu iz ove zemlje ne legalizuju to na ovaj ili onaj način i ne budu se osjećali bezbjedno, čak i od onog poglavlja koje tretira pravosuđe. Ali, nemojte se sastajati s njima, nemojte ih puštati da privatnim avionima i helikopterima putuju do Brisela da nas tamo blamiraju. Tu su sankcije za takve ljude. Kontrolišite im malo imovinu, pitajte ih koliko su to stekli dok su pregovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice negdje po kanabeima, po kafanama. Tu su sankcije. A kažnjavati ovaj hudi narod, koji više ne zna kud hoda od 13 vlada, tri plus dva predsjednika, četiri potpredsjednika, OHR-ova, Inzka koji se slika na utakmici i sajmu šljive i ne radi svoj posao, Sorensena za kog ne znamo o kojim sankcijama priča, Filea itd. Ovaj narod nije zaslužio da se njegakažnjava.“

Zastupnici u Evropskom parlamentu, pred kojima je komesar File iznio izvještaj, stava su kako je stanje u BiH ozbiljno, te da je potreban jači angažman u nastojanjima da se situacija popravi i nađu kredibilni parneri za ispunjenje neophodnih uvjeta za nastavak evropskog puta. I dok su pohvalili Kosovo i Srbiju, mnogi su bili zabrinuti za stanje u Bosni i Hercegovini. Izdvajamo mišljenja Doris Pak i Eduarda Kukana.

„Ne mislim da su svi političari u BiH sretni rezultatom fudbalske utakmice kao što smo mi ovdje i mislim da je upravo u tome i poenta. Posljednjih deset godina se Dejtonski sporazum koristio za proklamovanje etničkog porijekla i da podcrta to. Govorili smo o instrumentima koje želite upotrijebiti i ako ih ne upotrijebite, mi nemamo nikakvog pritiska. Ali trebamo i stvoriti nadu. Govorili ste o prijedlozima za izborni zakon, kako bismo izašli u susret provođenju presude Sejdić-Finci. Hrvati i HDZ nažalost ne postižu sporazum, naročito od strane Lagumdžije, i mislim da trebamo iskoristiti ovu priliku da podsjetimo Lagumdžiju da treba djelovati u skladu s mišljenjem svih ljudi u BiH koji su za ovaj prijedlog.“

„Očajnički pokušavamo naći nešto pozitivno što možemo reći za BiH, pa smo našli fudbal. Značaj je Evropske unije za regiju u odgovornosti kojom EU mora uticati na razvoj u ovim zemljama i jačati svoj kredibilitet u regiji, što zahtjeva kredibilne parnere u ovim zemljama. Ima pozitivnih primjera kao što su dijalog Kosova i Srbije koji treba podržati. U nekoliko navrata je gospodin File pomenuo Kopenhaške kriterije, i ne slučajno. U cijelom procesu moramo ponekad da se vratimo na same polazne tačke.“ – rekao je Kukan.

Jedno vrijeme iz Evropske unije upućivane su i prijetnje bh političkoj eliti da se uozbilji, inače neće biti priznati izbori naredne godine. U iščekivanju bilo kakvog dogovora, narod će ostati kažnjen, bilo izbora ili ne.
XS
SM
MD
LG