Dostupni linkovi

Nakon izgubljenog spora o imovini: Amfilohije se obrušio na crnogorsku vlast


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije žestoko se obrušio na crnogorsku vlast optužujući je kako jedan njen dio čini sve da razbaštini tu crkvu i, kako je rekao, uništi tu Mitropoliju.

Do takvih izjava došlo je nakon što je Srpska crkva izubila spor protiv crnogorske države pred sudom u Stzrazburu a u vezi sa vraćanjem njene imovine.

Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije u najnovijem medijskom nastupu ocijenio je kako je Srpska crkva u Crnoj Gori gonjena i kako je u “pravnom vakuumu gorem nego u vrijeme komunizma”. Uzroke za to vidi u djelovima vlasti koje je je okarakterisao kao „militantne dukljanomontenegrine" i fašiste koji progone SPC iz, kako je rekao, nacionalističkih i ideoloških motiva. Budimir Aleksić iz Nove Srpske demokratije takve kvalifikacije smatra opravdanim.

"Zaista je SPC ovdje progonjena, nema ugovora sa tom najbrojnijom vjerskom zajednicom, sveštenstvo se maltretira, ta institucija koja ovdje postoji od 1219. godine se medijski satanizuje i proglašava maltene stranom agenturom i rušilačkim i remetilačkim faktorom u zemlji, čime se ona crta kao legitimna meta za odstrel. Protiv njenog poglavara se vode krivični postupci za verbalni delikt", kaže Aleskić.

Poglavar Srpske crkve u Crnoj Gori zabrinut je što crnogorska država još nije donijela zakon o vjerskim organizacijama i što jedino sa pravoslavnom crkvom nije sklopila ugovor o međusobnim odnosima. U tom kontekstu izjavu, koja je tokom predizborne kampanje stigla od šefa crnogorske Skupštine i lidera manje članice vladajuće koalicije SDP Ranka Krivokapića, protumačio je kao najavu, kako je rekao, razbaštinjenja Mitropolije crnogorsko-primorske. Sa takvim stavovima saglasan je pravni zastupnik Mitropolije Velibor Džomić koji nije želio da odgovara na dodatna pitanja.

Pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve, advokat Željko Tomović pak ukazuje na položaj te vjerske zajednice i konstatuje:

"Već odavno je poznato da vlast u Crnoj Gori nema strategiju razvoja Crne Gore, jer da ima znala bi snagu duhovne vlasti i kroz to bi položaj Crnogorske pravoslavne crkve bio mnogo bolji nego što jeste. Što se tiče poboljšanja položaja to je neminovno, ali je suština priče u tome da se mora poštovati pravo na slobodu vjeroispovjesti sveštenika i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve koje do sada uopšte nije poštovano. Mi smo na to više puta ukazivali kao i na diskriminaciju u odnosu na ostale zajednice vjernika i u okviru toga i crkve u Crnoj Gori", kaže Tomović.

Monopol na duhovnu vlast

U posljednje vrijeme u Crnoj Gori učestalije se pokreće pitanje šta je zapravo crkvena, a šta državna imovina. To pitanje posebno iskrsava nakon što je Srpska crkva pred sudom u Strazburu izgubila spor protiv crnogorske države, od koje je tražila vraćanje imovine, nacionalizovane poslije drugog svjetskog rata. Budimir Aleksić međutim tu ne nalazi vezu.
Sud u Strazburu
Sud u Strazburu

"Što se tiče pitanja da li će nova vlast nešto arbitrirati oko imovine, mislim da tome jednostavno nema mjesta. Nije riječ o bilo kakvom sporu, zna se čija je imovina pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Dakle, imovina je onoga čija je bila vijekovima i što ni Turci nijesu osporavali. Riječ je o namjeri određenih struktura u vlasti da se oduzme imovina crkvi što je po mom sudu suludo i opasno", ističe Aleksić.

Raško Konjević iz SDP nije želio da se osvrće na Amfilohijeve opaske i smatr kako spor oko crkvene imovine treba rješavati pred sudovima a ne u političkoj ravni.

"Činjenica je da je posebno važno da pređemo iz jedne prakse koja je do sada bila u Crnoj Gori, a to je da se druge institucije koje su po Ustavu odvojene od države bave pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti države. Prepustimo državi i njenim institucijama da se bave eventualnim sporovima, a mi koji se bavimo politikom treba da te institucije osnažimo i ojačamo, što je i zahtjev EU i da one svaki spor rješavaju po zakonu", ističe Konjević.

Šta crkvenoj imovini kaže Željko Tomović ispred Crnogorske crkve, čiji sveštenici i vjernici nerijetko obrede obavljaju ispred vjerskih objekata koji nominalno pripadaju Srpskoj crkvi a koja je, kako Tomović naglašava, dekretom kralja Aleksandra iz 1920. oduzela autokefalnost crnogorskoj crkvi.

"CPC je prije svega zainteresovana za vršenje vjerskog obreda. Svojina crkvena i svojina vjerskih organizacija je nešto što je sekundarno, bitno je omogućiti vršenje vjerskog obreda. Kada se neko postavlja sa aspekta monopola na duhovnu vlast u Crnoj Gori, njemu smeta svaka dlaka u jajetu. Moraju se neki navići da je ovo država Crna Gora i da ima svoju crkvu i da to traje vijekovima", rekao je Tomović.
XS
SM
MD
LG