Dostupni linkovi

Nakon izbora u Zemunu: Kolika je snaga SNS-a


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srpska napredna stranka zabeležila je još jednu ubedljivu pobedu. Prvi čovek naprednjaka Aleksandar Vučić samouvereno poručuje nakon lokalnih izbora u beogradskoj opštini Zemun da to što je ostvario SNS nije niko u istoriji višestranačja u Srbiji - da u jednoj od najvećih opština osvoji više od 50 odsto glasova. Analitičari ipak procenjuju da ovi rezultati jesu indikativni, ali ne i reprezentativni, te da i kad bi republički izbori bili održani sada naprednjaci ne bi mogli samostalno da vladaju.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić nema dilemu. Nešto više od 50 odsto glasova na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Zemun za njega nisu samo ubedljiv pomak i veliki napredak već i pokazatelj nekog budućeg trenda.

“Ja se nadam da ćemo se sa sledećim rezultatima, pa možda i sa manjim brojem glasova, više hvaliti. I ako budemo uspeli da smanjimo broj nezaposlenih, ako budemo uspeli da Srbiju izvedemo iz krize, pa da imamo i desetak odsto glasova manje neće nam teško pasti”, poručio je Vučić.

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, SNS je osvojila 51,83 odsto glasova izašlih birača ili 39 od 57 mandata za odbornike u skupštini Zemuna. Prema tim podacima, sledi koalicija okupljena oko SPS-a sa osam mandata, dok je na trećem mestu Demokratska stranka sa šest mandata, potom koalicija DSS-a i Dveri, koja će imati četiri odbornička mesta, dok ostale stranke nisu prešle cenzus.

Za naprednjake ovaj rezultat znak je snažne podrške građana politici SNS-a i borbi protv krimiala i korupcije koju sprovodi lider stranke Aleksandar Vučić. Naprednjaci su iskoristili i da poruče da njihova ubedljiva pobeda na opštinskim izborima u Zemunu pokazuje da vlast u Beogradu, koju predvodi Demokratska stranka, gubi legitimitet. Rušenje gradske vlasti ipak nije na dnevnom redu, rekao je funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

„Ovo je naravno i veliki podstrek. Mi već od danas nastavljamo sa radom u Zemunu ali i u svim drugim mestima, nema mesta za slavlje ima mesta za puno rada. Ovakva vrsta pobede, kojom vam se daje preko 50 odsto podrške u glasovima, je i velika obaveza i čini veliku odgovornost za Srpsku naprednu stranku“, rekao je Stefanović.

Sputana moć

No, da li se izborni rezultat u Zemunu, koji je bio tradicionalno uporište nekada radikala sada naprednjaka, može preslikati na republički nivo. Iako navodi da je reč o specifičnoj opštini, politički analitičar Vladimir Goati kaže za RSE da ubedljiva pobeda SNS-a pokazuje da, uprkos potezima koji nemaju široku podršku, ova stranka uspeva da povećava broj pristalica.
Pristalice SNS-a obeležavaju jednu od godišnjica stranke
Pristalice SNS-a obeležavaju jednu od godišnjica stranke

“Delom je to rezultat toga da birači idu za pobednicima, dakle vole pobednike. A drugo je da SNS ovoj politici koju sada vodi nema ubedljivu alternativu. I privrženost Zemuna SNS-u nije bila nikako sporna. Ovo je stvarno razoran rezultat. Preko polovine glasova znači da je ova stranka izašla iz mučnih pregovora oko Kosova ne samo neokrnjena nego izgleda i ojačana i da se opozicija, koja je do sada bila obamrla, suočava sa teškim problemom da će biti potpuno bačena na periferiju i marginalizovana", ocenjuje Goati.

Prvi čovek SNS-a Aleksandar Vučić poručuje da će morati da se nastavi sa donošenjem teških odluka i preduzimanjem bolnih mera. O mogućim vanrednim parlamentarnim izborima Vučić ne bi da govori u ovom trenutku. Veliki je uspeh za naprednjake da u jednoj opštini naprave takav rezultat da mogu samostalno da prave vlast, kaže Marko Blagojević iz CESID-a, ali napominje da se ne sme zaboraviti da je Zemun njihovo tradacionalno uporište te stoga ocenjuje da rezultati ovih izbora jesu indikativni, ali da nisu reprezentativni.

„Indikativni su što je SNS potvrdila da je u ovom trenutku najjača partija u zemlji, dva puta jača od prve naredne, ali nisu reprezentativni. Ta opština jeste tradicionalno uporište nekada Srpske radikalne stranke, sada Srpske napredne stranke te mi u toliko ne možemo da govorimo o mogućim projekcijama ovakvih izbornih rezultata na nacionalni nivo. Dakle, prosto Zemun kao opština nije reprezentativan niti je to slučaj sa bilo kojom drugom opštinom“, kaže Blagojević.

Naprednjaci prema poslednjim istraživanjima agencija za javno mnenje približavaju se podršci od 40 odsto. U isto vreme ne postoji jaka opozicija koja bi bila korektiv vlasti. Uprkos tome Marko Blagojević navodi da i kad bi izbori bili održani sutra na nivou republike Srpska napredna stranka opet ne bi mogla da vlada bez pravljenja koalicije sa još jednom ili dve partije ili koalicije.

„I utoliko je njihova moć već sama po sebi sputana. Ali neka su dovoljno jaki da sami čine vlast, pa i na nivou republike, ta činjenica sama po sebi ne znači ništa koliko bi značila činjenica šta oni s tom svojom moći zapravo rade jer moć može da se koristi na puno raznih načina“, zaključuje Blagojević.
XS
SM
MD
LG