Dostupni linkovi

Hrvatska: Nakon godinu i pol pronađeno tijelo Antonije Bilić


Antonija Bilić, foto iz obiteljskog albuma
Antonija Bilić, foto iz obiteljskog albuma

Iako se najavljivalo da će za DNK analizu trebati nekoliko dana, u četvrtak uvečer je u izravnom prijenosu na svim nacionalnim televizijama voditelj DNK laboratorija Zavoda za sudsku medicinu Zagreb, dr. Milovan Kubat potvrdio da posmrtni ostaci pronađeni slučajno u utorak nedaleko Modruša u Gorskom Kotaru pripadaju Antoniji Bilić.
.
„Došli smo do biostatističke vjerojatnosti od 99,99999... devet devetki posto da se radi o Antoniji Bilić“, kazao je dr.Kubat.

Sedamnaestogodišnja Antonija Bilić iz sela Kričke nedaleko Drniša nestala je 7. lipnja prošle godine.

Posljednji puta viđena je kako stopira na mostu preko rijeke Čikole na izlazu iz Drniša. Tamo ju je pokupio vozač tegljača Dragan Paravinja i negdje usput pokušao silovati i ubio, a njeno tijelo sakrio pod smećem nedaleko odmorišta na cesti u blizini Modruša.

Analiza je otkrila tragove krvi i sline Antonije Bilić u kabini njegovog vozila. Paravinja je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i tamo se skrivao kod rodbine, a potom je uhićen i priznao je da je ubio i zadavio Antoniju. Kasnije povlači priznanje i kaže da je ono iznuđeno batinama u Banjaluci.

U Bosni i Hercegovini suđen je za silovanje druge djevojke na 2 godine i 10 mjeseci, međutim kako su djela počinjena u Hrvatskoj teža, izručen je Hrvatskoj i 19. listopada prvostupanjski osuđen na 40 godina zatvora zbog pokušaja silovanja i ubojstva Antonije Bilić i pokušaja silovanja još jedne djevojke.

Obdukcija nije utvrdila uzrok smrti, naglasio je predstojnik Zavoda za sudsku medicinu Zagreb dr. Davor Strinović:

„Moram napomenuti da smo kao posmrtne ostatke imali samo kosti i na temelju tih kostiju nismo uspjeli utvrditi nikakve ozljede, dakle nikakve tragove koji bi upućivali na uzrok smrti“, kazao je dr. Strinović.

Tko je kriv za neuspjelu potragu

​Hoće li zbog toga trebati ponoviti suđenje? Po ocjeni odvjetnika obitelji pokojne Antonije Bilić Vinka Ljubičića – ne!

„Ovakvi rezultati analize i identifikacije potvrđuju sve ono što je prvostupanjskom presudom presuđeno. Na ostacima kostiju nisu pronađena nikakva oštećenja koja bi upućivala na drugačiji neposredni uzrok smrti osim onog koji je utvrđen tijekom postupka, a to je gušenje!“, kaže Ljubičić.

Osim što je Paravinja u priznanju u Banjaluci kazao kako je zadavio Antoniju Bilić, i modus operandi drugih njegovih zločina sadrži davljenje – kako ono u Bosni i Hercegovini, tako i ono za koje je u Srbiji suđen na 4 godine i 5 mjeseci.

Inače, u istrazi je saslušano 400 ljudi i pretraženo nekoliko stotina kvadratnih kilometara terena, isušena su i dva jezera ali - sve bez uspjeha! Ranije je pretražen i teren na kojem je tijelo nađeno u utorak, ali očito nedovoljno dobro.

Neki se pitaju – je li potraga za tijelom bila neuspješna, jer ju je vodio tadašnji šef policije Milijan Brkić, koji je upravo osumnjičen za prepisivanje svog diplomskog rada na policijskoj školi?

Dodajmo i da je ova priča tragična ilustracija kako zločinci izbjegavaju ruku pravde zbog nefunkcioniranja sustava. Kada je suđen za silovanje u Srbiji, Paravinja je pobjegao u Hrvatsku, gdje ga je od izručenja štitilo hrvatsko državljanstvo. Nakon što je zbog bijega za njim u Srbiji izdana tjeralica, bio je uhićen i u Njemačkoj i u Sloveniji, ali je oba puta – pušten.

XS
SM
MD
LG