Dostupni linkovi

Najveći avion na svijetu dolazi po Končarev transformator


Končar, energetski transformator, ilustracija
Končar, energetski transformator, ilustracija
Prvi puta u povijesti najveći avion na svijetu - ukrajinski Antonov 225 - sletjet će ovog vikenda u Zagreb. Tu će utovariti transformator težak 140 tona kojeg je za jednu filipinsku hidrocentralu proizvela zagrebačka tvrtka Končar – Energetski transformatori.

Antonov 225, najveći avion na svijetu, sletjet će u Zagreb i utovariti Končarev transformator za hidroelektranu San Lorenzo na dalekim Filipinima. Filipinci su posao ponudili Kinezima, ali oni nisu mogli udovoljiti rokovima, i izbor je pao na Končar – Energetske transformatore, istu firmu koja je proizvela ranije instalirani transformator od 318 megavoltampera koji je izgorio, i bit će zamijenjen novim, također Končarevim.

Zašto će po transformator vrijedan 1,5 milijun eura doći najveći avion na svijetu, umjesto da se tako velik i težak teret na drugi kraj zemaljske kugle preveze brodom, objašnjava predsjednik Uprave tvrtke Končar – Energetski transformatori Ivan Milčić:

„Vrijednost transporta je veća od vrijednosti transformatora – radi se o 2,1 do 2,2 milijuna eura. To je kupcu isplativo, jer – ako je transformator ugrađen - on dnevno isporučuje energiju za koju može naplatiti oko 150.000 eura.“

Tvrtka Končar – Energetski transformatori zapošljava 515 radnika, i u 84 zemlje svijeta izvozi 97 posto svoje proizvodnje. Ako se napravi neki izračun po glavi stanovnika, Hrvatska je po toj računici najveći izvoznik transformatora na svijetu. Kako je ova tvrtka preživjela tranziciju i opstala na nemilosrdnom svjetskom tržištu?

„Na tom području su bili vrlo kompetentni. Druga tajna je da je 1994. godine napravljen deal sa 'Siemensom' koji je postao vlasnik 51 posto tih 'Končar – Energetskih transformatora' koji sada izvoze na Filipine i suradnja sa 'Siemensom' otvorila je nova tržišta – iako idu pod imenom 'Končar' , to je donijelo nova tržišta. I treća je tajna da je to danas jedna suvremena tvornica, tehnološki opremljena na najvišoj razini i ona je – među 20 'Siemensovih' tvornica koje proizvode transformatore – među 5 najboljih!“, kaže za naš radio doajen gospodarskog novinarstva u Hrvatskoj i dugogodišnji „končarevac“ Ante Gavranović.

Osim toga, tvrtka Končar – Energetski transformatori je od samog početka morala tražiti svoje mjesto na svjetskim tržištima, jer je u Hrvatskoj unazad 25 godina izgrađena svega jedna hidroelektrana – Lešće – i svjetsko tržište je bilo jedini način preživljavanja. I drugi dijelovi nekadašnjeg socijalističkog giganta Končar nisu se dali, i rezultat je da je Končar kao sustav možda jedini koji je preživio tranziciju bez prevelikih lomova i sačuvao sve svoje programe. Naravno, bilo je i specifično hrvatskih tranzicijskih problema, podsjeća Gavranović:

„Bilo je pokušaja da se promijeni ime, međutim mi smo se tome oduprli, jer ne samo mi nego su i strani partneri smatrali da bi to bila velika glupost jer je 'Končar' brend – onda se već govorilo o 'Končaru' kao brendu u svijetu – pa da ga vi sada mijenjate u neko ime koje nitko ne zna.“

Vratimo se na avion s početka priče. Antonov An-225 proizveden je davne 1988. godine, i jedini je tog tipa. Može prevesti do 250 tona tereta, raspon krila mu je 88,5 metara, a za polijetanje i slijetanje mu treba pista od 3,5 kilometra. Može li Zagreb primiti tog gosta, pojašnjava predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb Miroslav Drljača:

„Mi smo vlasniku i operatoru zrakoplova poslali sve tehničke karakteristike Zračne luke Zagreb, i oni su procijenili da nema nikakvih otegotnih okolnosti da taj zrakoplov sleti i obavi svoju zadaću.“
XS
SM
MD
LG