Dostupni linkovi

Najstarije svjetsko pismo bi uskoro moglo biti dešifrovano


Ilustracija
Ilustracija
Eksperti sa Univerziteta Oxford su izjavili da bi najstarije nedešifrovano svjetsko pismo uskoro konačno moglo biti dekodirano zahvaljujući novoj tehnologiji.

Nazvano proto-elamit, ovo pismo ima korijene na prostorima današnjeg Irana, a datira između 3.200 i 3.000 godina prije nove ere. Svi dosadašnji pokušaji dešifriranja ovog 5.000 godina starog pisma, čiji simboli su utisnuti u glinene ploče, su propali.

Međutim, novi visokotehnološki uređaj za fotografisanje bi mogao pružiti informacije potrebne za dekodiranje znakova. Uređaj se sastoji od 76 svjetala i kamere koja snima visokokvalitetne fotografije ovih ploča. Kada se ploča postavi u centar uređaja, kamera snima 76 različih fotografija.

Fotografije se nakon toga spajaju i stvara se virtuelna slika koja se može pomjerati kako bi se moglo vidjeti svaki mogući utor i brazda do najsitnijih detalja.

"Kvalitet fotografija je nevjerovatan. Već deset godina dešifrujem ovaj sistem, a sa ovom novom tehnologijom mislim da ćemo konačno uspjeti u tome", rekao je Javob Dahl sa Fakulteta orijentalnih studija Univerziteta Oxford.

Sve fotografije su dostupne na internetu kako bi se cjelokupna javnost mogla uključiti u projekt i pomoći u dekodiranju pisma.

Dahl je tokom posljednjih deset godina dešifrovao oko 1.200 znakova ovog pisma, ali kako kaže, to nije ništa u poređenju sa stvarnom kompleksnosti samog sistema. Između 80 i 90 posto znakova su zagonetke, a još nisu dešifrovane ni neke osnovne riječi, kao što su krava ili voda.

Prema riječima eksperata, polovina znakova koji se koriste na ovaj način je izmišljena kako bi predstavljali određene zvuke.

Proto-elamit je vrlo brzo postao beskoristan i u potpunosti je odbačen 200 godina nakon početka korištenja.
XS
SM
MD
LG