Dostupni linkovi

Najniža emisija štetnih gasova u EU od 1990. godine


Emisija štetnih gasova
Emisija štetnih gasova

Emisija gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji pala je u 2014. na najniži nivo od 1990. godine, iako je povećana emisija ugljen-dioksida iz dizel vozila, saopštila je ove sedmice Evropska agencija za zaštitu životne sredine (EEA).

Pad emisije štetnih gasova od 4,1 odsto u 2014. godini, koji se poklopio sa rastom BDP-a od 1,4 odsto, rezultat je povećanja obnovljivih izvora energije, bolje energetske efikasnosti, recesije i blage zime, saopštila je EEA, a prenosi Rojters.

Njemačka i Britanija su, kako je saopšteno, prednjačile u tome, budući da su zajedno doprinjele 45-procentnom smanjenju emisije na nivou EU u 2014. godini.

Evropska unija, prema riječima direktora EEA Hansa Brujninka, ostvaruje napredak ka ciljanom smanjenju emisije štetnih gasova od 40 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine, ali su, kako je istakao, potrebna dodatna ulaganja u tehnologije i inovacije namijenjene smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Iako je emisija štetnih gasova smanjena u većini sektora, drumski saobraćaj je imao najveći udio u emisiji CO2.

Naime, uprkos napretku u potrošnji goriva, drumski saobraćaj je imao udio od 20 odsto u ukupnoj emisiji štetnih gasova na nivou čitave EU u 2014. godini.

XS
SM
MD
LG