Dostupni linkovi

Najljepša fotografija Zemlje ikad snimljena


Fotografija iz ruskog satelita
Fotografija iz ruskog satelita
Zapanjujuća nova fotografija Zemlje koju je snimio ruski vremenski satelit pokazuje da je naš planet malčice “nagrižen“.

Zapravo, hrđa koja se pojavila posljedica je načina fotografiranja. Kamera kombinira podatke četiri valne duljine svjetlosti, tri vidljive i jedne infracrvene. Vegetacija se u tom slučaju pretvara u narančastu boju koja prva „upada“ u oči.

No, svi smo vidjeli snimke Zemlje poznate kao "velika plava kugla“. Ono što određuje ovu fotografiju prvenstveno je njena jasnoća.

To je najveća rezolucija fotografije našeg planeta koja je ikad snimljena - 121 megapiksela (to je jedan kilometar po pikselu, za one koji vole računati) - a riječ je o jednom snimku, ne o serija snimaka.

Ruski Elektro-L, vremenski satelit koji je lansiran u januaru 2011. s kozmodroma Baikonur u Kazahstanu, fotografiju je napravio dok kruži 36.000 kilometara iznad ekvatora.

Ovo je prva velika letjelica u potpunosti razvijena u post-sovjetskoj Rusiji, za rusku Federalnu svemirsku agenciju. To je veliki korak u ruskoj avio industriji, koja u posljednja dva desetljeća živjela na slavnoj prošlosti bivšeg svjetskog sistema.

Jedna od najboljih stvari je i to što je satelit Electro-L u geostacionarnoj orbiti. To znači da se njegova brzina savršeno prilagođava brzini rotacije Zemlje, omogućujući mu da napravi ovako sjajnu fotografiju u osnovi s fiksne točke.

Rusi su također objavili video sjeverne hemisfere koji koristi niz fotografija koje je snimio Electro-L:

XS
SM
MD
LG