Dostupni linkovi

Skoplje: Demonstranti živim štitom branili policiju


Devojke štitile policajce na protestu u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Devojke štitile policajce na protestu u Skoplju

U Skoplju je održan drugi po redu antivladin protest, zbog prikrivanja informacija o smrti Martina Neškoskog, koji je ubijen 2011. godine u Skoplju, u vreme mitinga VMRO - DPMNE.

Demonstranti su uzvikivali "Nema pravde, nema mira" i "Ubice", pevali makedonsku himnu, a nekoliko njih je gađalo jajima zgradu Sobranja, kao i prethodne večeri zgradu Vlade.

Nakon završetka protesta, jedna grupa demonstranata je počela da gađa flašama zgradu Sobranja i policiju ispred, međutim aktivisti su postavili živi zid ispred policije i zahtevali da se nasilje prekine.

Protest je prethodno bio planiran ispred zgrade Vlade, kao i prethodne večeri, ali je zbog jakih policijskih snaga premešten ispred Sobranja. demonstranti su najavili da će se okupiti i u četvrtak.

Protesti su održani i u Prilepu i Bitoli.

Antivladin protest u Skoplju, koji je održan u utorak uveče, završen je tako što je policija rasterala demonstrante pred zgradom makedonske vlade, upotrebivši suzavac i vodene topove. U protestima je povređeno 38 policajaca, a privedeno je 30 lica među kojima i dvojica maloletnika, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska na pres konferenciji. Oštećeno je nekoliko vozila i kontejnera.

“Policija je sa najmanjom upotrebom bilo kakvog policijskog ovlaštenja uspela da potiskivanjem razbije masu. Međutim, tada nisu bile korištene druge mere prisile za razbijanje mase. Maksimalnim strpljenjem i profesionalnim odnosom, da bi se izbegla eskalacija događaja, policija je uspela da razbije masu.”

Protest je počeo nakon pres konferencije lidera Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, koji je objavio snimljene telefonske razgovore i optužio premijera Nikolu Gruevskog i njegove najbliže saradnike da su pokušali prikriti ubistvo mladog Martina Neškoskog od strane pripadnika policije u junu 2011. godine na trgu u Skoplju, kada je vladajuća VMRO DPMNE proslavljala pobedu na parlamentarnim izborima.

Protest je organizovan preko društvenih mreža pod motom „Protest zbog prikrivanja i nameštaljki Martinovog ubistva“ i „Stop brutalnoj vladi“. Demonstranti su gađali zgradu vlade jajima, krompirima, paradajzom, plastičnim flašama i, s vremena na vreme, ponekim kamenom. Oni su tražili ostavke od premijera Gruevskog, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske i cele vlade, uzvikujući „Ostavke“, „Ubice“, „Nikola, izađi“, „Gotovo je, gotovo.“

Prethodno je ministarka Jankuloska održala pres konferenciju na kojoj je rekla da ne oseća odgovornost za ono što se moglo čuti na snimcima koje je objavila opozicija, niti planira da podnese ostavku. Izjavila je da je lider opozicije Zaev dostigao vrh monstruoznosti, poigravajući se sa emocijama na najgrublji način i zloupotrebljavajući tragičnu smrt mladog čoveka da bi ostvario politički profit. Jankuloska je istakla da je ministarstvo preduzelo sve aktivnosti na pronalaženju počinioca ubistva Neškoskog.

Na pres konferenciji u utorak, lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je objavio snimljene telefonske razgovore iz perioda odmah nakon parlamentarnih izbora u 2011. godini, u kojima se čuju, kako je rekao, glasovi ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje Saše Mijalkova, portparola MUP-a Iva Kotevskog, premijera Nikole Gruevskog i šefa njegovog kabineta Martina Protogjera. Oni su, prema Zaevu, smislili i sproveli plan da za ubistvo mladog Martina, koji je izašao na trg da proslavi izbornu pobedu, odgovara samo policajac Igor Spasov, da bi oni izbegli političku i drugu odgovornost o tome. Zaev je istakao da su ovi ljudi uveravali javnost da Spasov nije bio na dužnosti. U jednom od snimaka se jasno čuje, kaže Zaev, kako Sašo Mijalkov kaže ministarki Jankuloskoj da je Spasov bio u stvari na dužnosti.

Maja Kocijančič
Maja Kocijančič

U sredu je reagovala i Evropska komisija. Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije je za Radio Slobodna Evropa izjavila da Unija već duže vreme sa velikom zabrinutošću prati zbivanja u Makedoniji i ponovila veliku zabrinutost u Briselu.

“Žalimo zbog nekolicine povređenih demonstranata i pripadnika bezbednosnih snaga i ponavljamo ključno značenje slobode mirnih protesta i slobode izražavanja, kao što stoji u u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Isto tako, pozivamo vlasti da izbegavaju prekomernu upotrebu sile. Politički akteri u zemlji trebaju preduzeti hitne mere za održivo rešenje aktuelne političke krize, a to podrazumeva aktivni angažman oko restartiranja pravog političkog dijaloga i vraćanje poverenja u institucije Evropske Unije.”

Kocijančič je dodala da sve optužbe o nasilnom ponašanju policije vlast treba hitno, nezavisno i transparentno ispitati.

XS
SM
MD
LG