Dostupni linkovi

Najavljen mogući raskid koalicije dva HDZ-a


Konferencija za novinare HDZ-a 1990, Mostar, 7.12.2013.
Konferencija za novinare HDZ-a 1990, Mostar, 7.12.2013.
Najviše rangirani predstavnici HDZ-a 1990. u subotu su, u pauzi zasjedanja Predsjedništva te partije, najavili raskid koalicije sa HDZ-om BiH, ako u ponedjeljak bude izvršena jednostrana smjena Vlade Livanjskog kantona, na čijem je čelu predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990. Nedjeljko Rimac.

Čelnik HDZ-a 1990., Martin Raguž u subotu je istakao da pregovori o provođenju Odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, u predmetu “Sejdić-Finci” traju toliko dugo, jer se radi o “raspakivanju” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nakon Praga, još jednog u nizu ciklusa razgovora o “Sejdić-Finci”, nije se uspjelo postići sporazum, potrošeno je puno vremena, ali nije propuštena šansa za dogovor, naglasio je predsjednik HDZ-a 1990., Martin Raguž.

“U ovih nekoliko godina, koliko su trajali razgovori i pregovori, nije bilo jednostavno otvoriti pitanje raspakiranja Daytona. To je suština ove priče”, kazao je Raguž novinarima na press-konferenciji u Mostaru.

Raguž je rekao da treba nastaviti sa pregovorima oko direktnog izbora članova Predsjedništva, jer je završeno 95 posto posla, ali indirektni izbor ostaje na stolu.

Raguž je rekao i da je HDZ BiH prvi put pokrenuo raskid sporazuma dvije stranke, zakazivanjem Skupštine Livanjskog kantona u ponedjeljak, s namjerom smjene tamošnje Vlade.

Predsjednik Vlade tog kantona, Nedjeljko Rimac, rekao je da je time doveden u pitanje sporazum između dva HDZ-a.

“Sporazum je bio samo jedna farsa. Djelovanje kroz Hrvatski narodni sabor (HNS) je takođe bila jedna farsa”, izjavio je, uz ostalo, Rimac.

“Raskid sporazuma, ako se desi, u Livnu, značit će i imat će izravnu refleksiju na sve županije”, naglasio je čelnik HDZ-a 1990., Martin Raguž.
XS
SM
MD
LG