Dostupni linkovi

Da li će Vlada izbornog povjerenja dočekati izbore?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predstavnici opozicione trojke koja je sa subjektima vlasti konstituisala Vladu izbornog povjerenja sa ciljem spriječavanja izbornih zloupotreba tvrde da je politički sporazum brutalno prekršen. Da li će Vlada u trenutnom sastavu dočekati oktobarske izbore ili slijede nove političke turbulencije?

U Socijaldemokratskoj partiji, koja je savez sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) napustila nakon 18 godina saradnje teško optužujući tu partiju da radi protiv državnih i ekonomskih interesa Crne Gore, kažu da je ta partija vidjela Vladu izbornog povjerenja kao šansu da se izađe iz političke krize, iako su njihovi dojučerašnji partneri, kako kaže, od samog starta rušili taj politički model.

Bojan Zeković iz Socijaldemokratske partije (SDP) kaže da ga zato i ne čudi grubo kršenje sporazuma od strane DPS-a.

Politički vrh SDP-a, ilustrativna fotografija
Politički vrh SDP-a, ilustrativna fotografija

"Oni su pokušali učiniti sve da se onemogući kontrola izbornog procesa. Tačno je da zaštita ekonomskih interesa i zaustavljanje dalje pohare nijesu bili osnovni razlog za formiranje prelazne Vlade, već stvaranje uslova za fer izbore, ali štete ovog obima ne mogu ostati bez odgovora", navodi Zeković.

Izlaskom iz Vlade, ocjenjuje Zeković, "opozicija bi imala čistu politčku poziciju nakon jednostranog i namjernog kršenja sporazuma, ali bi i DPS imao čist prostor u ključnoj fazi izbornog procesa da nastavi sa zloupotrebom resursa na koje svakodnevno ukazuju predstavnici opozicije u Vladi izbornog povjerenja, što i jeste njihov cilj".

"Zbog toga odgovor opozicije mora biti takav da iz njega korist ne izvuku oni koji su raskinuli sporazum i koji zbog toga moraju biti kažnjeni", kaže Zeković.

Definitivan odgovor opozicionih partija koje su u Vladu izbornog povjerenja ušle sa namjerom da spriječe izborne zloupotrebe i osiguraju fer izborni ambijent očekuje se sredinom avgusta.

I dok u SDP-u kažu da još vijećaju koji je najbolji odgovor na, kako tvrde, rušenje sporazuma od strane vladajuće partije, u građanskom pokretu URA nemaju tu dilemu.

Neđeljko Rudović kaže da aranžman sa A2A izglasan mimo volje opozicije, u predvečerje izbora, predstavlja drastično kršenje sporazuma. Ta je odluka kaže Rudović, kap koja je prelila čašu.

"DPS je pokzao da sa njima dijalog nema smisla i da ne želi mirno rješavanje krize. Mi ne želimo više i ne želimo uopšte da učestvujemo u projektima koji su opasnost za interese države. Ne želimo da dajemo legitimet takvim odlukama i potpuno smo jasni u stavu da nećemo više biti u Vladi izbornog povjerenja. Uostalom, danas je centralni odbor pokreta URA koji će o tome donijeti konačnu odluku i ja nemam nikakvu dilemu da će taj odbor donijeti odluku koja je na liniji onoga što je stav rukovodstva", navodi Rudović.

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić kaže da je Vlada izbornog povjerenja od samog starta na staklenim nogama, zahvaljujući pokušajima DPS-a da onemogući opozicione predstavnike da uđu u trag izbornim zloupotrebama. I u DEMOS-u smatraju da je aranžman sa A2A obavezao opoziciju da odvaga – da li je veća šteta ili korist ostati u Vladi sa subjektima koji su, kaže Lekić, prekršili sporazum.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić

"Naše ostajanje podrazumijeva, uz sve razlike i suprotno glasanje, određenu odgovornost. Tako da se nalazimo pred jednom teškom odlukom jer razlozi za ostajanje u smislu dalje kontrole postoje, ali postoji i ova mogućnost da podlegnemo inerciji nezakonitog rada i da tu budemo, u neku ruku, saučesnici. Takođe su odbijene i izmjene medijskih zakona, tako da smo u veoma delikatnom trenutku", navodi Leković.

U DEMOS-u, najavljuje, spremaju," jak i adekvatan odgovor".

"Sjednicu Glavnog odbora smo još ranije zakazali za 14. avgust na Žabljaku, tamo ćemo i donijeti odluku. Nadam se i da ćemo sa partnerima doći do nekog sličnog ili jednakog stava", kaže Lekić.

U DPS-u su, međutim, više puta ponovili da najave o mogućem izlasku opozicije iz Vlade jesu grozničav pokušaj da se opravda to što opozicioni predstavnici nijesu našli dokaze o krupnim izbornim zloupotrebama. Poslanik DPS-a Zoran Jelić kaže da se nada da će opozicija uprkos svim najavama ostati u Vladi i, kako kaže,do kraja ispoštovati politički sporazum i Lex specialis.

"Ukoliko bi prije vremena napustili Vladu to bi bio dokaz njihove slabosti i nepreuzimanja odgovornosti po osnovu sporazuma i lex specialisa po kome su ušli u vladu gospodina Mila Đukanovića", zaključuje Jelić.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG