Dostupni linkovi

Kosovo: Moguće izmene sporazuma o demarkaciji


Debata o Sporazumu o demarkaciji, Priština, 3. avgust, ilustrativna fotografija
Debata o Sporazumu o demarkaciji, Priština, 3. avgust, ilustrativna fotografija

Nakon celodnevne rasprave o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom u sredu, Vlada Kosova je danas prosledila sporazum Skupštini na ratifikaciju u vidu zakona koji predviđa moguće izmene ili dopune sporazuma.

Na redovnom zasedanju Skupštine, ipak, neće biti reči o tome. U međuvremenu, opozicioni pokret Samoopredeljenje protestovao je ispred Skupštine Kosova.

Vlada Kosova je u jutros vanredno zasedala i prosledila Skupštini Kosova na ratifikaciju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, i to dan nakon dvanaestočasovne rasprave u zgradi Skupštine koja nije uklonila dosadašnje dileme o ovom procesu.

Isa Mustafa
Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da će ovaj nacrt zakona u Skupštini ići redovnom procedurom i da je na Skupštini da odluči kada će se održati sednica po tom pitanju.

“Ne samo da trebamo da prosledimo ovaj zakon, mi moramo da radimo i sa javnim mnjenjem kako bi ih ubedili da je ova odluka pravedna i da tvrdnje opozicije ne stoje. Radi se o veštačkom problemu i nema argumenata da se ovo pitanje vrati ili da se ometa, jer bi se time oštetili mnogi evroatlanski procesi”, kazao je Mustafa.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da u Sporazumu koji je Skupštini poslan u obliku Nacrta zakona, stoji da – ukoliko ima novih zakonskih činjenica – moguće je doći do izmena ili dopuna uz saglasnost strana.

"Odredbe ovog Sporazuma mogu se izmeniti prema istoj proceduri koja je predviđena za usvjanje. Uz saglasnost strana, za izmenu odredaba može se zahtevati i međunarodna arbitraža”, dodao je on.

(RSE/Video: Protest Samoopredeljenja zbog demarkacije)

Priština: Protest Samoopredeljenja zbog demarkacije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00


S druge strane, opozicioni pokret Samoopredeljenje protestvovao je ispred Skupštine Kosova u vreme kada je trebala da počne redovna sednica Skupštine.

Kako su iz Pokreta rekli, protestovali su protiv pokušaja da se Sporazum bude ratifikovan danas.

Aljbin Kurti iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, na početku sednice je rekao da je sporazum o demarkaciji pečat da Kosovo zemlja koja nema granice, odnosno nema teritoriju.

“Mi jesmo za demarkaciju granice sa Crnom Gorom, ali ne za ovakvu demarkaciju. NATO nas neće braniti od Crne Gore, braniće nas od Rusije. Ako mi želimo da branimo našu zemlju od Crne Gore, to moramo mi da uradimo, ako nas napadne Rusija, odbraniće nas NATO”, kazao je on.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Inače, naučno-stručna konferencija o procesu demarkacije Kosova i Crne Gore, održana u sredu, koja je okupila predstavnike državnih institucija, poslanike, predstavnike nadležnih komisija, civilnog društva i stanovnike pećkog kraja, nije otklonila dosadašnje dileme o ovom procesu.

Iz državne komisije za demarkaciju su naveli kako uz punu odgovornost tvrde da je teritorija Republike Kosova nepromenjena, dok je komisija stručnjaka iz oblasti rekla da ostaje na poslanicima da procene rad dveju komisija.

U zaključcima 24 poslanika koji su zahtevali ovu raspravu, stoji da je državna komisija napravila nekoliko propusta tokom procesa u jednom segmentu, te se predlaže ponovno razmatranje procesa i da međunarodni prijatelji posreduju između dveju država oko spornog pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG