Dostupni linkovi

Vučić tvrdi za Savamalu kriva gradska vlast, gradonačelnik ćuti


Da li je afera rušenja u beogradskom naselju Savamala počela da se odmotava nakon što je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić odgovornost prebacio na gradske vlasti prestonice Srbije. Iako je manje više izjavom da iza rušenja stoji vlast u Beogradu upro prstom u svog bliskog saradnika i gradonačelnika Sinišu Malog, na eksplicitno pitanje da li će on biti smenjen Vučić nije odgovorio.

Nesumnjivo je da iza rušenja objekata u Savamali stoje najviši organi gradske uprave u Beogradu i oni će snositi odgovornost, izjavio je mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić, ne želeći međutim, nikoga da imenuje.

"Siguran sam da nisu znali kakvi će detalji da budu, siguran sam da im namera nije bila ni kriminalna, niti čak loša. Siguran sam da su želeli da obezbede mnogo lepši prostor čisteći nešto od ucenjivača, polukriminalaca da ih tako nazovete, ili čistih kriminalaca koji su zloupotrebljavali taj prostor za svoju zaradu, ali to ne sme i ne može tako da se radi", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Tužilaštvo i policija će narednih dana govoriti o detaljima, najavio je Vučić.

Na insistiranje novinara o tome da li će za rušenje u Savamali odgovarati gradonačelnik Siniša Mali Vučić je rekao novinarima da ne traže od njega da govori o tome i da čeka da nadležni organi govore "ad hominem”.

"Ali ja mislim da je sada svima sve jasno, zna se na kome je odgovornost. Potpuno je nevažno ko su sitni izvršioci i da li su to uradili iz ovog ili onog razloga”, rekao je mandatar.

Gradonačelnik glavnog grada Srbije Siniša Mali za sada se neće oglašavati u javnosti, rečeno je RSE u njegovom kabinetu. Takođe nam je sugerisano da će stav gradonačelnika, ako ga bude, biti prosleđen svim medijima.

Podsetimo, Siniša Mali je 4. maja za dešavanja u Savamali kada su u postizbornoj noći između 24. i 25. aprila nepoznate osobe maskirane fantomkama pomoću bagera rušile objekte u delu Savamale nа raskrsnici Hercegovаčke i Mostаrske ulice, zaustavljale prolaznike i oduzimale im mobilne telefone tvrdio:

Siniša Mali
Siniša Mali

"Niti Grad Beograd, niti bilo koja institucija Grada Beograda nije u tome učestvovala i to je ono za šta sam ja odogovoran.”

Vučić je uz tvrdnju da ne poznaje nijednog gradonačelnika koji je za tako kratko vreme uradio toliko za Beograd kao Siniša Mali rekao:

"Siniša Mali je zaslužan za 260 miliona evra manju zaduženost Beograda, što je deficit sa 21 odsto pao na šest odsto, za pokretanje projekata i za najlepše šetalište u Evropi, što vidite najviše kranova i dizalica,” naveo je Vučić dok nadležnima prepušta da se izjasne o odgovornosti gradonačelnika za Savamalu.

"Svi znaju da je to uradio Siniša Mali", prvi je komentar vlasnice restorana "Savski ekspres" u Hercegovačkoj ulici, srušenog u noći između 24. i 25. aprila, Nade Kostić.

Pitajte premijera na koga je mislio

Revoltirana ponovljenom izjavom premijera Vučića da su vlasnici objekata na lokaciji na kojoj bi trebalo da nikne "Beograd na vodi" polukriminalci, ona za RSE kaže:

"Ja kriminalac nisam. U Hercegovačkoj sam dvadeset godina radila. Imala sam i radnike i kasu. Ako je neko kriminalac, onda su to oni."

"Mislim da je štetno ako ne i zabranjano nazivati kriminalcima ljude koji to nisu", rekao nam je zaštitnik građana Saša Janković.

"Nadam se da će svi, uključujući i predsednika Vlade Srbije prestati da bilo kog građanina Srbije nazivaju kriminalcem ukoliko za to ne postoji prethodno utvrđena sudska presuda".

Zaštitnik građana, koji je utvrdio da policija nije reagovala na poziv građana u noći incidenta u Savamali smatra da je dobro da ovaj slučaj nije na neki način pušten da ga vreme samo od sebe zatvori, već da se preduzimaju mere kako bi se šteta, koja je naneta pravnom poretku, i poverenje građana u institucije ipak otklonila.

Janković je izjavio je da se nada da će se o krivičnim delima prilikom rušenja objekata u Savamali izjasniti pravosuđe, a da će se Vlada izjasniti o političkoj odgovornosti.

"Dobro je da ovaj slučaj nije na neki način pušten da ga vreme samo od sebe zatvori, već da se preduzimaju mere kako bi se šteta koja je naneta pravnom poretku Srbije i poverenje građana u institucije, ipak, otklonili", rekao je Janković za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje o eventualnoj odgovornosti vrha policije, Vučić je rekao da o tome za sada ne zna ništa, ali da je siguran da niko iz policije nije učestvovao u izvršenju dela. Upitan da li će biti političke odgovornosti rekao je da je deo te odgovornosti, danas praktično i sam prihvatio. Takođe je izjavio da je za sam događaj u Savamali saznao 48 sati kasnije.

Rušenje u Savamali
Rušenje u Savamali

"Pitajte premijera na koga je konkretno mislio", sugerisao nam je poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji je prvi alarmirao javnost nakon događaja u postizbornoj noći i koji je od otvaranja slučaja Savamala govorio da je odgovornost beogradskih vlasti nesporna.

"Ali, ona ne isključuje odgovornost drugih. Ovde postoji država i institucije koje moraju da rade svoj posao. Ne razumem da mi mesec i po dana nemamo pouzdanu informaciju o tome šta se dogodilo i to od organa koji su dužni da je daju. Premijer je izvršna vlast, ovo nije posao za njega, ovo je posao za istražne organe. Za tužilaštvo i policiju", kaže Šabić.

U inicijativi "Ne da(vi)mo Beograd” sada očekuju odgovore na to ko je sve umešan i do koje mere je u to uključen državni vrh.

"Očekujemo da Siniša Mali podnese ostavku i da bude na svaki način odgovoran za sve što se desilo u Savamali", kaže za RSE Radomir Lazović iz ove inicijative.

"Ali pored Siniše Malog očekujemo da se istraže i sve druge osobe koje su uključene u ovo što se desilo u Savamali", kaže Lazović.

Jasno samo premijeru

Od Aleksandra Vučića nismo čuli ništa novo o rušenju u Savamali i sve u tom slučaju ostaće kao i do sada, izjavila je za RSE Jelisaveta Vasilić, iz Saveta za borbu protiv korupcije.

"Da li gospodin Vučić misli da mi nismo znali da su to učinili najviši organi vlasti, bilo u Beogradu ili Srbiji. Ko bi drugi mogao u jednom velikom gradu da dođe u centar sa maskama, bagerima i kamionima, a da to ne bude neko ko pripada najvišoj vlasti Beograda. I naravno da Vučić opet nije ništa rekao. Sada ćemo da čekamo da tužilaštvo utvrđuje činjenice, koje neće nikada utvrditi. Kao što čekamo i za aferu helikopter i sve ostalo", uverena je Vasilić.

Sociološkinja Vesna Pešić kaže da za ovo što je Vučić izgovorio ne može da mu se računa da je bilo šta odgovorio.

"Šta čekamo onda ako je sve jasno? To je stvarno smešno. Ako je njemu sve jasno onda bi bilo red da i nama bude sve jasno. A ne da njemu bude sve jasno a da mi čekamo njegove korumpirane organe koji mesec i po dana ćute”, kaže Pešić.

"Očekivalo se da će javnost dobiti detaljnije objašnjenje”, navodi profesor prava na fakultetu UNION Bogoljub Milosavljević.

"Takođe, kada se kaže da je odgovoran neko iz gradske vlasti ili vlast to podrazumeva da se utvrdi ko je tačno odgovoran. Pretpostavljam da se to neće prepuštati gradskim organima, nego da će se kroz istragu, koja se valjda vodi, doći do odgovornog lica”, kaže Milosavljević.

Na kraju povodom ocene mandatara Aleksandra Vučića da namera gradskih vlasti nije bila loša citiramo zaštitnika građana Sašu Jankovića, koji nam je rekao:

"Znate do čega je popločan put tim dobrim namerama.”

* Pogledajte ponovo: Insajder i RSE - Rušenje pod maskama

Insajder i RSE: Rušenje pod maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:23:19 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG