Dostupni linkovi

Potjernice Srbije za državljanima BiH


Ilija Jurišić
Ilija Jurišić

Potjernice Srbije za državljanima BiH

Srbija je zbog slučajeva „Tuzlanska kolona“ i „Dobrovoljačka ulica“, raspisala međunarodne potjernice za više osoba iz Bosne i Hercegovine. Nekoliko njih uhapšeno je na međunarodnim aerodromima dok su bili na službenom putu, drugi nikada nisu napustili Bosnu i Hercegovinu.

Prvi je po takvoj potjernici uhapšen Ilija Jurišić, 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla". Za slučaj „Tuzlanska kolona“ suđeno mu je u Beogradu. Srbija ovaj slučaj nikada nije htjela prepustiti Bosni i Hercegovinu. Nakon što mu je dva puta presuđena krivica, Apelacioni sud ga je ove godine pravosnažno oslobodio optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

Pored Jurišića, za napad na Tuzlansku kolonu Srbija je potjernice raspisala i za Selimom Bešlagićem i Mešom Bajrićem, koji nakon Jurišićevog hapšenja 2007. godine nikada nisu napustili BiH.

General Armije BIH Jovan Divjak je uhapšen 3. marta 2011. u Beču po potjernici iz Srbije za slučaj "Dobrovoljačka ulica". Osmog marta je pušten, uz kauciju od 500.000 eura, da odluku o izručenju dočeka na slobodi u Austriji.

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, uhapšen je 1. marta 2010. na londonskom aerodromu Heathrow prilikom povratka u BiH na osnovu privremenog naloga Srbije za ekstradiciju zbog navodne odgovornosti za incident prilikom povlačenja kolone JNA iz Sarajeva u maju 1992. godine.

Ganić je 11. marta pušten iz pritvora uz kauciju da se brani sa slobode, a pred vijećem Suda za ekstradicije u Londonu održana je glavna rasprava povodom zahtjeva Srbije za izručenje.

Sud u Londonu odbio je 27. jula zahtjev kao politički motiviran. Haški tribunal je 2003. rekao da nema dovoljno dokaza za optuživanje Ganića za ratni zločin dok Sud BiH provodi istragu o ovom slučaju.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je teretilo 19 osoba za ratni zločin zbog komandne odgovornosti i ućešća u događajima u Dobrovoljačkoj ulici. Za njima su bile raspisane međunarodne potjernice.

Tri osobe više nisu žive, a među ostalima na spisku su i bivši tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kuljić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, oficir Armije BiH Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović.

Autor: Marija Arnautović

XS
SM
MD
LG