Dostupni linkovi

Pajtić: DS neće u koaliciju sa SDS-om i LDP-om


Boris Tadić, Dragoljub Mićunović, Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović, ilustrativna fotografija
Boris Tadić, Dragoljub Mićunović, Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović, ilustrativna fotografija

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da ta partija neće izaći na predstojeće parlamentarne izbore u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) i Liberalno demokratskom partijom (LDP).

Pajtić je agenciji Beta rekao da će DS na izborima nastupiti sa onim partijama sa kojima su demokrate sarađivale u prethodne dve godine "u borbi protiv režima".

"Građane Srbije ne interesuje broj mandata niti ko će s kim u koaliciju. Njih interesuju životne stvari, a ovi izbori su pitanje preživljavanja Srbije", ocenio je lider DS-a.

Lider SDS-a Boris Tadić izjavio je da je odluka o tome da opozicija na predstojeće izbore ne izađe u jednoj koloni isključivo stav Demokratske stranke i da zbog toga sva pitanja u vezi sa time treba postavljati DS-u.

Tadić je rekao da je njegov stav da bi jednа kolonа bilа nаjbolje rešenje, jer bi na taj način “moglo nаjefikаsnije dа se stigne do političkog preokretа”.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je razočaran, ali ne i ljut zbog odustajanja Demokratske stranke od zajedničkog nastupa na izborima.

"Otpor i pritisci sa kojima smo se suočili pokušavajući da formiramo jednu listu uveravaju me da sam bio u pravu, uprkos tome što će, voljom Demokratske stranke, sa stanovišta programa i cilja naše gotovo identične stranke nastupiti u dve kolone", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Dve ili jedna kolona neće mnogo promeniti izborni rezultat, kaže sociolog Vladimir Goati:

“To je jedna razbijena čaša demokrata i teško je to sada lepiti. Ako se ipak dogodi i ako neki od njih, na moje veliko iznenađenje, progutaju svoje sujete i prihvate nekakav normalan red u toj koaliciji, ne očekujem da konačni rezultat bude više od zbira pojedinačnih partija, bojim se da bi bilo znatno manje”, kaže Goati.

Ako svako bude išao za sebe, situacija neće biti ništa bolja, kaže dalje Goati:

”Bojim se da će ishod biti jedna gromada od vlasti, dakle jedna vrlo, vrlo izražena neravnoteža, jedna disharmonija, što nije dobro za politički sistem Srbije.”

Vladimir Goati vidi problem u tome što bivša demokratska opcija nije dala nijednu novu integrativnu ideju, nijednu novu ličnost, nego je pokušala da sastavi delove slomljene čaše.

Inače, posle subotnjeg susreta tri lidera opozicije, učesnici sastanka su davali različite izjave a mediji prenosili različite vesti - jesu se dogovorili, nisu se dogovorili, i najzad, da će se konačni ishod znati u ponedeljak.

Sva tri lidera koji razgovaraju o mogućoj koaliciji nekada su pripadali istoj, Demokratskoj stranci.

XS
SM
MD
LG