Dostupni linkovi

Ruski turisti u potrazi za novim turističkim destinacijama


Ruski turisti kupuju slastice i začine u Egipatskom bazaru, Istanbul, arhivska fotografija
Ruski turisti kupuju slastice i začine u Egipatskom bazaru, Istanbul, arhivska fotografija

Autor: Sarah Rainsford, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Ovog tjedna je u Moskvi pao prvi snijeg. Stoga, Ruse nije obradovala vijest da je još jedna sunčana destinacija od sada nedostupna za njih.

Međutim, Rusi su na vijest o zabrani ljetovanja u Turskoj reagirali prkosno. Mnogi smatraju ovaj potez adekvatnim odgovorom na obaranje ruskog vojnog aviona koje je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao kao "zabadanje noža u leđa".

Turska je druga popularna destinacija koja je Rusima zabranjena u proteklih mjesec dana. Letovi za Egipat su obustavljeni početkom novembra, nakon terorističkih napada na avion pun ruskih turista.

"Neke stvari su važnije od sunca, mora i all-inclusive ljetovanja", rekao je TV voditelj Dmitrij Kiseljov u svojoj utjecajnoj emisiji na ruskoj državnoj televiziji.

"Rusi više ne vide Tursku na isti način", izjavio je on i tako osigurao da tvrdnja postane činjenica.

Turska je prošle godine bila glavna destinacija za ruske turiste sa ukupno 3,2 milijuna posjetitelja, dok je Egipat posjetilo 2,6 milijuna Rusa.

Kada su egipatske plaže postale nedostupne, mnogi Rusi su preusmjereni ka turskoj obali.

Unatoč tome, Rusi uglavnom podržavaju odluku o zabrani ljetovanja u Turskoj.

"Mislim da je ovo pravi odgovor. Turska je pokazala da je izdajica", rekao je Andrej na pauzi za cigaretu, na snijegu.

"U vijestima kažu da oni surađuju sa ISIS-om (Islamska država Iraka i Sirije - ISIS), stoga mislim da nije sigurno ići tamo", dodaje on.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

To je poruka koju je Vladimir Putin ponavljao u proteklih nekoliko dana. Optužio je Ankaru za suradnju sa teroristima zbog napada na ruski vojni avion koji je, kako kaže Putin, bombardirao položaje naoružanih ekstremista u Siriji.

Odmor u Rusiji

Zabrana ljetovanja u Turskoj je obrazložena kao pitanje nacionalne sigurnosti.

"Spremna sam podržati našu vladu. Mislim da možemo pronaći alternativne destinacije dok se situacija ne riješi", kaže Moskovljanka Evgenija.

Evgenija je posjetila Antaliju nekoliko puta i planirala se vratiti ovog ljeta, ali pomisao da to da, možda, neće biti moguće - nije je pretjerano zabrinula.

"Svijet je veliki", rekla je s osmijehom.

Planirani letovi za Tursku su i dalje u funkciji, a iz ambasade poručuju da su ruski turisti dobrodošli.

Glasnogovornik ambasade je rekao da Turska ne namjerava uvesti vize za ruske turiste, iako su Rusi već uveli vize za Turke.

Međutim, sve putničke agencije koje prodaju aranžmane za Tursku su upozorene da bi se mogle suočiti sa sankcijama.

Ruska savezna agencija za turizam tvrdi da će zabrana imati "iznimno pozitivan" utjecaj na domaći turizam.

Direktor Agencije za turizam tvrdi da se Rusi sve više opredjeljuju za odmor u Rusiji, a što će omogućiti dodatna sredstva domaćoj ekonomiji.

Problemi sa rubljom

No, trijezniji kritičari ukazuju na nedostatak hotelskih kapaciteta i lošu infrastrukturu u Rusiji. "Patriotska" odmarališta, uglavnom, ne nude kvalitet na koji su ruski turisti navikli u inozemstvu.

Turisti na Crvenom trgu, Moskva
Turisti na Crvenom trgu, Moskva

Putničke agencije nude evropske destinacije poput Španjolske i Grčke ili azijske zemlje poput Tajlanda i Vijetnama.

No, turističke agencije iščekuju vrlo loše razdoblje.

"Potražnja je već slabija i za do 50 posto zbog pada rublje jer ljudi imaju slabiju potrošnu moć", kaže Anna Podgornaja, generalna direktorica turističke agencije Pegas.

Putovanja u zemlje EU nisu pretjerano privlačna.

"Rusima je potrebna viza za EU, što će sigurno smanjiti potražnju, posebno u provincijama. Biti će jako teško", dodaje ona.

Podrška javnosti zabrani putovanja je, možda, snažna sada izvan sezone. Pravi test će uslijediti u proljeće ukoliko do tada ne dođe do pomirenja dviju zemalja.

Za sada to izgleda malo vjerojatno.

"Predsjednik Erdogan je imao priliku da se izvini, ali je nije iskoristio", poručio je u nedjelju navečer svojoj brojnoj publici TV voditelj Dmitrij Kiseljov.

"Sada će platiti za to", zaključio je Kiseljov.

XS
SM
MD
LG