Dostupni linkovi

Milan Kovačević: Ugovor o Beogradu na vodi što pre raskinuti


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pokazuje maketu Beograda na vodi, ilustrativna fotografija
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali pokazuje maketu Beograda na vodi, ilustrativna fotografija

Nakon što je pročitao srpsku i englesku verziju Ugovora za projekat Beograd na vodi na sajtu Vlade Srbije, ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, kaže da je on štetan za Srbiju isto onoliko koliko su štetni svojevremeni ugovori sa Rusijom o NIS-u i Južnom toku:

“Na žalost, nakon objavljivanja zajedničkog Ugovora mi manje znamo o projektu, a imamo sve više sumnji da on nije dovoljno koristan za nas. Naime, glavnina odredni sadržana je u 15-ak priloga koji nam nisu dati. A oni odlučuju o pravom efektu Ugovora. U samom Ugovoru ima krupnih razlika između engleskog i srpskog teksta, a engleski je odlučujući. U oba teksta ima pozivanja na propise koji ne postoje. Na primer, zakup zemljišta se poziva na uredbu iz 2011. godine koja je ukinuta uredbom iz 2015. godine,. Ta druga uredba, koja nije pomenuta u Ugovoru, dozvoljava besplatno davanje zemljišta u zakup, što je veoma štetno za nas. Dati u zakup bez naknade je poklon. To ne treba zavijati u neku drugu oblandu.

Milan Kovačević
Milan Kovačević

Ne zna se, zatim, šta je čija uloga. Sa inostrane strane, ima garant, povezano lice i ulagač. Muhamed Alabar je garant a ulagač je 'Belgrejd voterfront kapital investments'. Sa naše strane je zaključen ugovor sa strane Republike, Grada. I oni su preuzeli jako mnogo obaveza.

U međudržavnom sporazumu između Emirata i Republike Srbije u jednom članu piše različito na srpskom, različito na engleskom. Ugovor je zaključen na arapskom, srpskom i engleskom, a pravno je jedino važeća engleska verzija. Znači, ono što čitaju naši građani, to ne važi, u slučaju da ima razlika. U međudržavnom sporazumu na koji se poziva čitav ovaj aranžman, piše na srpskom jeziku da realizacija projekta neće biti predmet tendera i konkurencija prema srpskim zakonima. A na engleskom ne piše tako. Već kaže i to i bilo koji drugi postupak neće se primnjevati srpski zakoni na ulaganja iz Emirata. Mi imamo Zakon o javno-privatnom parterstvu. Tu piše da se ne sme ulaziti u javno privatno partnerstvo bez javnog tendera. Ovde ga nije bilo. To znači, prekrđen je naš zakon. Ja ne znam da li prethodna odredba da se ne primenjuju srpski zakoni na ulaganja Emirata, znači da oni neće plaćati nikakve poreze, da će dolaziti kad hoće.

I ja sam pisao već Vladi i Skupštini da mi to razjasne. Nije bilo odgovora. Komisija za kontrolu državne pomoći je odlučivala o davanju pogodnosti. Bilo bi dobro tražiti od nje da izađe u javnost i saopšti koje su to sve državne pogodnosti dali.

Ja sam sasvim uvjeren, sasvim uvjeren da je ovo štetan ugovor za nas. I ja ću biti dovoljno hrabar da kažem da je neophodno što prije napraviti dovoljno stručnu komisiju kako bi blagovoremeno ovaj ugovor bio raskinut sa manje štete. Ovde je ograničena šteta nastala ako bi se to brzo uradilo, a ako se nastavi raditi onda će kod međunarodne arbitraže biti plaćena mnogo veća naknada” upozorava Kovačević.

O Kovačeviću

O Kovačeviću

Milan Kovačević je konsultant za strana ulaganja od 1970. godine. Zaključio je, između ostalog, ugovor sa Dženeral Motorsom u Kikindi, za prvi Mekdonalds u Beogradu...

Uostalom, on podseća da je slične štete ugovore Srbija sklopila o prodaji NIS-a i gradnji Južnog toka. Milan Kovačević se priseća da su oni koji su tada pregovarali sa Rusima, na žestoke kritike stručnjaka da su ugovori šteštni, odgovorili da oni nisu ni pregovarali. Oni su samo pisali kako će se realizovati ono što im je rečeno.

Kovačević misli da se slično događa, da je jedan čovek rekao: završite to, nemojte propustiti! I onda nije ni bilo pregovora i tako je urađeno nešto što je štetno za nas, iznosi svoje pretpostavke Kovačević: “Da sam ja zaključio ovakav ugovor kakav su zaključili Emirati, ja bih trljao ruke!” Sagovornik RSE se pita da li je Mlađan Dinkić pregovarao sa Emiratima ili je smenjen sa mesta kontakt osobe za taj region.

XS
SM
MD
LG