Dostupni linkovi

Obama: Putin uništava ekonomiju Rusije


Obama na konferenciji za novinare nakon Samita G7
Obama na konferenciji za novinare nakon Samita G7

Američki predsjednik Barack Obama je na konferenciji za novinare nakon samita G7 optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da uništava ekonomiju vlastite zemlje kako bi obnovio slavu sovjetske imperije. Kremlj na optužbe nije izravno odgovorio, tek je ustvrdio da postoje bolji način od samita da se djelotvorno razgovara o globalnim problemima.

U jednom od svojih najoštrijih govora Obama je kazao da ruski narod ozbiljno pati zbog Putina. Ruski lider naime nije bio na samitu, ne zato što to nije htio, već zato što su ga svjetski moćnici isključili iz eksluzivnog kluba nakon što je prošle godine anketirao ukrajinski poluotok Krim, i zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini .

"Kao što smo ponovno vidjeli u posljednjih nekoliko dana, ruske snage i dalje operiraju u istočnoj Ukrajini, krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Ovo je već druga godina da na samitu nema Rusije. I dalje će biti izolirana, a svaka članica G7 nastaviti će primjenjivati sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu", kazao je Obama.

Obama je upozorio da je Rusija u dubokoj recesiji, te da su ruske akcije u Ukrajini pogubne za zemlju i nanose bol cijelom ruskom narodu.

To će u konačnici biti problem za gospodina Putina. On će morati donjeti odluku.

"Da li da i dalje uništava gospodarstvo svoje zemlje i nastavi izolirati Rusiju kako bi ostvario sasvim pogrešan cilj o obnovi slave sovjetske imperije ili da prizna da veličina Rusije ne ovisi o kršenju teritorijalnog integriteta drugih zemalja" , rekao je Barack Obama.

"Nastavi li ići putem kojim trenutno kroči suočiti će se sa još snažnijim sankcijama međunarodne zajednice," upozorio je Obama.

Ovakav stav pojačan je i deklaracijom G7 u kojoj se kaže da će ekonomske sankcije biti na snazi sve dok se u cjelosti ne bude poštovao sporazum iz Minska o prekidu vatre i primirju.

Kremlj nije izravno odgovorio na Obamine optužbe, ali je Putinovu odsutnost sa summita opravdao time što predsjednik preferira "druge formate" koji bi bili djelotvorniji i i bolje odražavali ravnotežu globalne ekonomske moći.

"Nemoguće je danas da zajedno sedam ili osam ljudi djelotvorno razgovara o globalnim problemima", prenosi novinska agencija RIA riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

XS
SM
MD
LG