Dostupni linkovi

Skupština usvojila zakon kojim je otvoren put za reorganizaciju Trepče


Skupština Kosova je u ponedeljak uveče po hitnoj proceduri usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o reorganizaciji pojedinih preduzeća i njihove imovine, a kako bi se otvorio put za reorganizaciju Trepče. Sednicu je bojkotovala opozicija, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova.

Zakon koji je usvojen predložio je premijer Kosova Isa Mustafa na sednici pre podne, a nakon što je sa dnevnog reda povukao Nacrt zakona o javnim preduzećima na osnovu kojeg je Trepča trebala da pređe pod nadležnost Vlade Kosova.

Mustafa je rekao da Zakon o reorganizaciji predviđa stvaranje uslova da bi Trepča normalno radila, a kako bi se u međuvremenu pripremio plan organizacije i strategija Trepče.

„Ovim zakonom će se stvoriti okolnosti a kako Trepča ne bi bankrotirala. Ovaj zakon to sprečava. Sprečava i proces likvidacije, odluku koju je posebna komora Vrhovnog suda donela za 2. februar. Ukoliko se plan reorganizacije Trepče ne pruži do 2. februara, onda može otpočeti procedura fankrota trepča na osnovu zahteva kreditora“, kazao je Mustafa.

On je kazao da se ovim zakonom stvaraju okolnosti za omogućavanje početka procesa za likvidaciju Trepče. Odrediće se rok od godinu-godinu i po za organizacioni plan Trepče, a uz odobrenje suda, moguć je i dodatni rok za predaju plana organizacije do 36 meseci.

Zakon je usvojen uz dva amandmana od kojih je jedan tehničke prirode, a drugi se odnosi na to da je sud u obavezi da produži rok za predaju plana organizacije posle 18 meseci, odnosno po isteku prvog roka, a najkasnije do 36 meseci.

U međuvremenu, u toku dana Vlada je donela odluku da će se status Trepče regulisati posebnim zakonom.

Na drugom zasedanju Vlade u ponedeljak Nacrtu zakona o javnim preduzećima dodata su još dva člana - da se status Trepče reguliše posebnim zakonom i strategijom, dok će za preduzeća koja su ušla u proces reorganizacije ili likvidacije taj proces biti prekinut stupanjem na snagu ovog zakona bez potrebe sudske odluke. Nacrt zakona koji je u ponedeljak usvojila Vlada predviđa ova dva nova člana, pored onih da odlukom Skupštine određena društvena preduzeća mogu postati i javna na zahtev Vlade Kosova. Taj zakon tek treba da se nađe pred poslanicima.

U međuvremenu, radnici Trepče sa severa Kosova protestvovali su u ponedeljak u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, protiveći se zakonu o promeni vlasništva Trepče. Oni su kazali da se o pitanju rudnika Trepča treba diskutovati u Briselu.

Dušan Dragović, predstavnik Sindikata radnika Trepče, kazao je pred okupljenim da se od Vlade Kosova zahteva da prestane sa političkim opstrukcijama.

„Sigurni smo da se dijalogom, po pitanju od vitalnog značaja za sve zajednice koje žive na ovom prostoru, mogu naći rešenja koja predstavljaju zajednički interes. Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrdnih subjekata, kao i pitanje promena vlasništva i način reorganizovanja ovog dela kompanije“, kazao je on.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

U vezi ovog pitanja, Vlada Srbije je održala vanrednu konferenciju sa koje je poručeno da bi preuzimanje Trepče ugrozilo pregovarački proces Beograda i Prištine.

Vlada Srbije saopštila je da neće prihvatiti, kako su naveli, jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, dodavši da je većinski vlasnik tog preduzeća Fond za razvoj Republike Srbije.

Kombinat Trepča je do sada bio društveno preduzeće pod menadžmentom Agencije za privatizaciju.

XS
SM
MD
LG