Dostupni linkovi

Lukašenko kod Nikolića: Jačanje privredne saradnje


Aleksandar Lukašenko u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Aleksandar Lukašenko u Beogradu

Srbija i Belorusija su prijateljske države komplementarnih privreda, među kojima postoje svi uslovi za unapređenje saradnje, poručili su u Beogradu njihovi predsednici Tomislav Nikolić i Aleksandar Lukašenko.

Dve države potpisale su ukupno osam sporazuma i memoranduma, među kojima i nekoliko o privrednoj saradnji - odnosno otvaranju zajedničkih preduzeća. U zajedničkom obraćanju, posle čega medijima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić označio je Belorusiju, državu koja je pod sankcijama Evropske unije zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija - što je podržala i Srbija, kao jednog od važnih ekonomskih partnera. Nikolić je potencirao je i da se Srbija ne meša u sporove svojih prijatelja koje ima kako na istoku, tako i na zapadu, osim ako se od nje ne zatraži savet ili pomoć.

“Mi želimo da budemo članica Evropske unije, vi ste članica Evroazijske unije, bolju vezu te dve unije od naše dve države neće imati nikada. U mnogim delovima sveta se naši prijatelji svađaju, ali se mi u tuđe sporove ne mešamo ako već ne možemo da pomognemo. Mislim da naše dve zemlje idu čvrsto, stabilno jedna pored druge u budućnost. Molim vas, imaćete iskušenja koja je imala Srbija, nemojte da napravite naše greške.”, poručio je Lukašenku Nikolić.

Srbija i Belorusija, osim sporazuma temeljem kojih se najavljuje osnivanje zajedničkih kompanija za montažu autobusa i traktora, nastoje da ojačaju i veze svojih gradova, pa su tako gradonačelnici Beograda i Minska, prestonice Belorusije, parafirali sporazum o trgovinskoj, ekonomskoj i naučnoj saradnji. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko boravak u Beogradu smatra produbljivanjem onoga što je započeto prethodnom posetom Nikolića Minsku, kada su, kako je rekao, ostvareni kontakti u nauci, turizmu, obrazovanju.

On smatra da ih treba preneti na viši nivo, boljom saradnjom u privredi, što će, kako veruje, omogućiti, potpisani sporazumi.

“Srbija je naš ključni partner na ovom području i mi smo se u razgovoru sa predsednikom Nikolićem usaglasili da povećamo robnu razmenu. Belorusija će nastaviti teritorijalni integritet Srbije i pozdravljamo napore rukovodstva u dijalogu sa Prištinom. Mi nemamo zatvorene odnose naši privrednici koji nude saradnju.”, smatra Lukašenko.

Boravak u Beogradu Aleksandra Lukašenka, lidera države koja se nalazi na crnoj listi Evropske unije, i to u trenutku kada se premijer Srbije Aleksandar Vučić nalazi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, izazvala je dosta kontroverzi u ovdašnjoj javnosti o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije.

Međutim, od nekoliko predstavnika vlasti pa i samog predsednika Srbije Nikolića, poslednjih dana stizala su objašnjenja da je Lukašenkova poseta odavno ugovorena o čemu je obaveštena EU, zbog čega su uvereni da neće narušiti odnose Beograda i Brisela, kao i evropski put Srbije koja je nedavno otpočela pristupne pregovore.

Obavešten ili ne, Brisel ovu posetu ne dočekuje blagonaklono. Navodeći da ona može isprovocirati kritike sa Zapada, profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ipak nije siguran da li Lukašenkov dolazak u Srbiju i Vučićev odlazak u Nemačku ukazuju na dvostruku spoljnu politiku Beograda ili na raskorak između predsednika i premijera.

“Neke od diplomatskih aktivnosti deluju dosta provokativno. Pogotovo u situaciji kada Srbija ima dosta problema pred sobom za koje će trebati mnogo prijatelja na Zapadu. Ima pred sobom i otvaranje poglavlja, i donatorsku konferenciju i predsedavanje OEBS-om, pa i pregovore sa Kosovom za koje niko ne zna šta će biti. Znači u ovom trenutku su Srbiji baš potrebni prijatelji na Zapadu. Nasuprot tome u Srbiji su u poslednjih desetak dana izbile afere u kojima je na kraju došlo i do direktnih polemika između Vlade i ambasadora EU i SAD. To dosta zbunjuje i prosto ne ostavlja utisak da ima pilota u avionu”, zaključuje Simić. Više o reakcijama na dolazak Lukašenka možete pročitati OVDE.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG