Dostupni linkovi

Sećanje na žrtve u Prijepolju: Zločin u Štrpcima se ne sme zaboraviti


Obilježavanje 20. godišnjice otmice u Štrpcima, Prijepolje, 27. februar 2014.
Obilježavanje 20. godišnjice otmice u Štrpcima, Prijepolje, 27. februar 2014.
U četvrtak se navršila 21 godina od kada su pripadnici paravojne formacije "Osvetnici"„ predvođeni Milanom Lukićem i Nebojišom Ranisavljevićem iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mestu Štrpci oteli 18 Muslimana Bošnjaka i jednog Hrvata, građane tadašnje SR Jugoslavije, koje su potomo ubili kod Višegradske Banje. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Niazim Kajević tada je imao 30 godina. Njegov brat Nail kaže da je ogorčenje i tuga još veći jer nalogodavci i izvršioci ni posle 21 godine nisu kažnjeni.

"Ako vam neko nanese nepravdu i takva neprvada se ne rešava 21 godinu, i kada se sve čini da se zaboravi, čovek se ne može osećati nimalo spokojno. Jer, to nije bila nikakva otimačina pojedinca, već smišljena i koordinirana akcija vojske Republike Srpske, potpomognuta, kako policijski zvori navode, pojedinim struktrama iz Srbije", kaže Nail Kajević, brat ubijenog Niazima.

Još uvek porodice žrtava zločina u Štrpcima, kao i porodice žrtava iz Sjeverina, nemaju status civilnih žrtava rata u Srbiji.

Emir Hašimbegović
Emir Hašimbegović
"Tražimo od nadležnih organa Srbije se što pre pronađu posmtrni ostaci žrtava, da porodice dobiju status civilnih žrtava rata, a nalogodavci ovog zločina kazne", rekao je za RSE predsednik Ppštine Prijepolje Emir Hašimbegović, koji je u primio porodice žrtava zločina sa područja ove opštine, a na spomen kompleksu "Štrpci" u Prijepolju položeno je cveće.

U Prijepolju je 21 godišnjica otmice putnika iz voza u Štrpcima obeležena odvojenim programom u organizaciji opštine Prijepolje i Islamske zajednice u Srbiji.

Islamska zajednica u Srbiji u Domu kulture u Prijepolju organizovala je komemorativnu akademiju "Štrpci bez mezara". "Mimohodom šutnje" glavnom prijepoljskom ulicom do spomeničkog kompleksa, učesnici komemorativne akademije još jednom su podsetili na pasivnost državnih organa u otkrivanju i procesuiranju nalogodavaca i počinilaca ovog zločina.

Otmica i likvidacija 18 putnika bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti u mestu Štrpci je brutalan zločin koji ne sme da se zaboravi i od izuzetnog značaja je da se što pre okonča procedura kako bi krivci, čija imena se uglanom znaju, bili do kraja procesuirani, poručio je zaštitnik građana Saša Janković.

Većina ubijenih bili su iz Prijepolja, Bjelog Polja, Beograda i Podgorice i još nije poznato gde su posmrtni ostaci otetih putnika.

Među skeletnim ostacima pronađenim u Perućcu pre nešto više od dve godine su i ostaci dva putnika oteta u Štrpcima, Rasima Ćorića iz Prijepolja i Jusufa Rastodera iz Berana.

Na obali jezera Perućac u selu Sjedača, tridesetak kilometara od Srebrenice, pre četiri godine pronađene su dve lobanje a DNK analizom utvrđeno je da je jedna od njih pripadala Halilu Zupčeviću, otetom putniku tog voza.

Haški tribubal osudio je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima, dok je u Srbiji za otmicu u Štrpcima na 15 godina zatvora osuđen Nebojiša Ranisavljević, koji je nakon odslužene kazne pušten na slobodu pre tri godine.
XS
SM
MD
LG