Dostupni linkovi

Protest novinara: Tišinom protiv neslobode javne riječi


Protest novinara: Tišinom protiv neslobode javne riječi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Protest novinara: Tišinom protiv neslobode javne riječi

Na Dan novinara Crne Gore predstavnici Sindikata novinara organizovali su protest ispred zgrade Vlade koju smatraju najodgovornijom za nerasvjetljavanje brojnih napada na novinare i medije koji kritikuju vlast.

Aktivisti Sindikata medija i brojni novinari protestovali su u tišini, zatvorenih usta, kao znak neslobode javne riječi u Crnoj Gori.

U tišini sa flasterima preko usta, crnogorski novinari predvođeni Sindikatom medija protestovali su ispred zgrade Vlade koju smatraju najodgovornijom za to što su gotovo svi napadi na njih i njihove kolege proteklih godina ostali do kraja nerasvijetljeni.

Nakon te ćutnje upozorenja okupljenima se obratio novinar Darko Ivanović: ,,Društvo koje je oštećeno u svojoj srži je društvo koje novinarima ne dozvoljava da rade svoj posao. Ovo je društvo koje zastrašuje novinare i država koja nije sistemski uredila da im se omogući normalan rad. Ovo je protest za sve ono što će se desiti jer ne vjerujemo da sve ono što se desilo ima neki pravni ishod, odnosno da će se počinioci pronaći i da će se bilo što riješiti.”

Duška Pejović iz Sindikata medija podsjetila je na neke novinare koji su napadnuti, a država do danas nije uspjela da rasvijetli ko ih je napao i ko je to naručio i zašto.

Tufiku Softiću, Lidiji Nikčević, Mladenu Stojoviću i drugim kolegama koji su napadnuti čekanje na izvršenje obećanja nadležnih da će počinioci biti pronađeni proteže se u nedogled. Dok vrijeme prolazi napadi se ponavljaju u sve težem obliku. Imamo li vremena da čekamo? Ko je od nas slijedeći?”

U avgustu prošle godine ispred kuće novinara “Vijesti” i “Monitora” Tufika Softića bačena eksplozivna naprava. Eksplozivna naprava velike razorne moći je 26. decembra stavljena tačno ispod prozora glavnog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića. U prvim danima 2014, u Nikšiću je napadnuta bezbol palicom novinarka dana Lidija Nikčević. Do danas su ostali nerasvijetljeni gotovo svi ozbiljni napadi na medije i novinare u Crnoj Gori koji su zadržali kritičan odnos prema vlasti. Ubistvo vlasnika lista “Dan” Duška Jovanovića iz 2004, prebijanja književnika Jevrema Brkovića, Željka Ivanovića, Olivere Lakić i Mladena Stojovića.


Nedavno je na inicijativu Evropske komisije Vlada formirala i specijalnu komisiju koja će se baviti propustima nadležnih u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima.No, komisija još nije počela rad jer Vlada odluku o njenom formiranju nije dostavila Službenom listu Crne Gore.

Iako do sada nije do kraja rasvijetljen niti jedan napad na novinare , svoje viđenje napada na poslenike javne riječi u srijedu uveče je iz Ulcinja sa promocije DPS dao premijer Milo Đukanović.

Đukanović je rekao da ti napadi nijesu napadi na pojedince nego napadi na državu kojoj se time pokušava nanijeti šteta.

“Podmetnuti eksplozivi ispred ‘Vijesti’ ili stana načelnika CB u Baru, niti napad na novinarku jednog opozicionog lista, nijesu ni slučajno obračuni sa tim pojedincima. Jasno je da se na taj način želi napraviti šteta državi Crnoj Gori i da su svoje prste u tim akcijama umiješali ne samo kriminalci, koji su kao i svuda iznajmljeni za te potrebe, nego tu ima raznih interesa na čijoj identifikaciji pažljivo radimo. I onih koji su zalutali u sistem, pa iz sistema podržavaju takve namjere ili eventualno usporavaju istragu, a vjerovatno nije mali broj onih kojima odgovara uloga žrtve, jer će iz te uloge bolje približiti svoje ekonomske interese potencijalnim donatorima.”

Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava pita premijera zašto se toliko čekalo da se napadi na novinare kvalifikuju kao napadi na državu i da ta ista država onda rješava te slučajeve kako bi se zaštitila:

“Potpuno se slažem sa njim da su napadi na novinare napadi na državu, demokratsku državu koja je po svom ustavu dužna da poštuje ljudska prava. Ja samo mislim da je to ranije trebalo da se doživi mnogo ozbiljnije i da se ne čeka ovoliko dugo na rasvetljavanje svih napada na novinare. Neki izvršioci su pronađeni ali do danas nemamo ništa o nalogodavcima i o motivima za te napade.”

Za Zorana Radulovića iz nedjeljnika “Monitor” izjava premijera Đukanovića je više od licemjerstva:

“To je bezobrazluk na koji smo navikli od našeg premijera. Ako prelistamo medijske arhive, a prelistali smo ih, vidimo da iza svakog napada na medije stoji njegov javni poziv i elaboracija zašto i kako medije treba napadati. Tako da tu nema ništa novo. Isti je čovjek je rušio i Vukovar i Dubrovnik, Sarajevo, tri ili četiri države pa nije ni problem što pod njegovim plaštom tuku novinare, bacaju bombe u dvorišta i postavljaju pod prozore. No, sve će to proći.”
XS
SM
MD
LG