Dostupni linkovi

Glover: Sarajevo Film Festival kao iscjeljenje


Danny Glover, program "Kafa sa", Sarajevo Film Festival, Sarajevo, 21. avgust 2013.
Danny Glover, program "Kafa sa", Sarajevo Film Festival, Sarajevo, 21. avgust 2013.
Američki glumac, politički aktivista i humanista Danny Glover, poznat u filmovima „Boja purpura“ i „Smrtonosno oružje“, gost je 19. Sarajevo Film Festivala. On je u srijedu, u programu „Kafa sa...“, razgovarao o svojoj karijeri, ali i rado odgovarao na pitanja brojnih novinara.

Glover je rođen je 1946. godine u San Francisku. Tek kao dvadesetogodišnjak zaigrao je na pozorišnoj sceni u rodnom gradu izvodeći komad lokalnog pisca. Od tada, njegova karijera išla je uzlaznom putanjom.

Danny Glover, program "Kafa sa", Sarajevo Film Festival, Sarajevo, 21. avgust 2013.
Danny Glover, program "Kafa sa", Sarajevo Film Festival, Sarajevo, 21. avgust 2013.
„Iznenađen sam kako se rodio Sarajevo Film Festival - jer je nastao u vrijeme rata, u vrijeme kada sam na televiziji gledao snimke ljudi koji bježe od snajpera. Biti na mjestu gdje se to desilo, lično doživjeti i razgovarati sa ljudima je, zaista, nevjerovatno. Čini se da ovoj državi ovakav festival obezbjeđuje jednu vrstu iscjeljenja. Festival povezuje i okuplja ljude kako bi se poštovali, te da imaju empatiju jedni prema drugima“, odgovara Danny Glover na pitanje Radija Slobodna Evropa.

Ovaj američki glumac igrao je u mnogim holivudskim ostvarenjima, a veliki je i filmofil. U San Francisku ima producentsku kuću koja pomaže neafirmisanim autorima. Prati kinematografiju čitavog svijeta - od indijske i bliskoistočne, do evropske i afričke.

„Idem na mnoge filmske festivale - u Kanu, Torontu ili Sandensu, ali to nisu festivali kao što je ovaj sarajevski. Ovdje vlada druga energija, koja je izvor ozdravljenja za ovu državu i njene građane“, ističe on.

Danny Glover razgovarao je u srijedu sa učesnicima Sarajevo Talent Campusa, a već u četvrtak dodijeliće nagradu Fondacije Katrin Cartlidge, čiji je ovogodišnji kustos.

Dyana Gaye
Dyana Gaye
Talentovana Parižanka senegalskog porijekla Dyana Gaye dobitnica je nagrade Fondacije Katrin Cartlidge za 2013. godinu. Njen posljednji kratki film „Deweneti“ osvojio je nekoliko priznanja, a nominovan je i za nagradu Cesar u kategoriji kratkog filma 2008. godine.

„Ova nagrada će mi dobro doći jer upravo snimam prvi igrani dugometražni film. Naslov na francuskom jeziku je 'Des Étoiles', odnosno na engleskom 'Under the Starry Sky' (Pod sjajem zvijezda). To je priča o senegalskim emigrantima u Americi i Italiji, te o njihovim iskustvima. Pokušavam odgovoriti prvo na pitanje zašto bježe iz svoje zemlje, te kako se osjećaju daleko udaljeni od kuće“, navodi Gaye za naš radio.

Inače, u okviru 19. Sarajevo Film Festivala u srijedu su na programu dvije svjetske premijere bosanskohercegovačkih autora čija se ostvarenja takmiče za nagrade Srce Sarajeva.

Tako će biti prikazan bh. dokumentarac „Pacijent“ Zdenka Jurilja, te igrano-dugometražno i koprodukcijsko ostvarenje Bosne i Hercegovine, Njemačke i Slovenije „Sa mamom“, autora Faruka Lončarevića.
XS
SM
MD
LG