Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder o organiziranim srebreničkim pogubljenjima


Momir Nikolić tokom svjedočenja 30. svibnja 2013.
Momir Nikolić tokom svjedočenja 30. svibnja 2013.
Na suđenju zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću s iskazom je počeo Momir Nikolić, obajveštajno-sigurnosni oficir iz Bratunačke brigade, koji je kao prvi viši vojni dužnosnik srpskih snaga priznao učešće u organiziranom pogubljenju tisuća zarobljenih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

Suočen sa svojim bivšim zapovjednikom, Nikolić je kao insajder opisao kako su oficiri unaprijed znali da se izdvojeni muški članovi bošnjačkih obitelji namjeravaju pogubiti.
Nikolić, koji trenutno izdržava 20 godina zatvora, nakon priznanja za sudjelovanje u organiziranju pogubljenja srebreničkih zarobljenika, tužiteljstvu je potvrdio kako su prije zauzimanja Srebrenice srpske snage prema zapovjedi (Glavnog štaba) radile na otežavanju života stanovništvu te zaštićene zone, prvenstveno zaustavljanjem humanitarnih konvoja.

Uz to Nikolić je opisao kako su pripadnici VRS-a koji su opkoljavali Srebrenicu, stalno napadali civile unutar nje. Na njegove prigovore, odgovarali su mu kako postupaju prema višim naređenjima.

„Kuće civila, livade, dvorišta gdje su se nalazili. To je bio veliki problem jer se intenzivno djelovalo po onima koji su bili u enklavi. Ja nisam mogao nikome da objasnim - da ne pucaju prema enklavi jer su mi odgovarali – što ti izigravaš, mi imamo dozvolu od zapovjednika da pucamo prema enklavi“, prisjetio se svjedok.
Humanitarna katastrofa u Srebrenici eskalirala je napadom srpskih snaga koje su u nju ušle 11.srpnja 1995.godine.

Prema Nikoliću, već tada se znalo da će se bošnjački muškarci i dječaci izdvojiti iz svojih obitelji te kasnije pogubiti.

U bratunačkom hotelu Fontana, gdje je 11.i 12.srpnja general Mladić pregovarao o predaji s predstavnicima bošnjačkog naroda te pripadnicima UN-a, majoru Nikoliću je pretpostavljeni kolega potpukovnik Drinskog korpusa Vujadin Popović rekao - kako će se izdvojeni muškarci i dječaci ubiti.

„Gospodin Popović mi je rekao da će sve žene i djeca biti prebačeni na teritorij pod kontrolom muslimanskih snaga. Zatim rekao je da će vojno sposobni muškarci biti izdvojeni. Na moje pitanje što će s njima dalje biti, on je arogantno odgovorio – sve Balije treba pobiti“, naveo je svjedok što mu je ujutro 12.srpnja rekao Popović, inače (nepravomoćno) osuđen na doživotan zatvor zbog srebreničkog genocida.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:33 0:00
Direktan link

Nikolić je opisao kako su se prvi konvoji s autobusima iz Potočara – snimili, jer iz njih se nisu izdvojili muškarci i dječaci, što je on shvatio kao propagandni potez „kako bi se pokazalo da je sve u redu“. Iza toga preostalim bošnjačkim muškaracima i dječacima nije dopušteno da odu iz Srebrenice zajedno sa svojim obiteljima.

„Prvi signal meni da nešto ne valja je bio od strane vojnika koji su ih izdvajali i odvodili u zatočeničke objekte. Vrijeđali su ih, udarali, pljuvali, oduzimali stvari....to sam ja vidio“, opisao je insajder izdvajanja u UN-ovoj bazi u Potočarima gdje se pokušalo sakriti na tisuće ljudi iz zauzete Srebrenice.

Kao bivši nastavnik obrane i zaštite u srednjoškolskom centru u rodnom Bratuncu, Nikolić je osobno preporučio objekte gdje da se zarobljeni muškarci i dječaci mogu zatočiti, među ostalim i školsku sportsku dvoranu. Kao mjesta gdje će se zarobljenici pogubiti spominjana je ciglana, kao i rudnik u mjestu Sase.

Osim što je kao i na nekoliko dosadašnjih svjedočenja opisao - kako su mu kolege iz VRS-a najavili da će zarobljeni bošnjački muškarci i dječaci biti pogubljeni, Nikolić je naveo i kako mu je gestom ruke prema grlu to nagovijestio i osobno general Mladić – kada ga je upitao što se planira sa zarobljenicima.

Nikolić je naime kao obavještajno-sigurnosni oficir Bratunačke brigade VRS-a bio u Konjević polju kad je zapovjednik Glavnog štaba Ratko Mladić tamo došao 13. srpnja 1995. godine. Velikom broju zarobljenika general Mladić je osobno obećao da im se ništa neće dogoditi, no Nikolić je opisao kako je njemu pokazao drugačije.

Očekuje se kako će u nastavku iskaza u petak Nikolić to opisati i prilikom svog zadnjeg haškog svjedočenja.

(VIDEO LINK: priznanje Momira Nikolića)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG