Dostupni linkovi

Beograd: Višegodišnje zatvorske kazne u slučaju "Stečajna mafija"


Sudnica Specijalnog suda u Beogradu
Sudnica Specijalnog suda u Beogradu
Jedno od najvećih suđenja za organizovani kriminal u Srbiji, u predmetu nazvanom “Stečajna mafija”, okončano je osuđujućom prvostepenom presudom pred Specijalnim sudom u Beogradu. Posle postupka dugog sedam godina, i otvaranja brojnih drugih afera bez sudskog epiloga, šesnaest optuženih kažnjeno je sa ukupno 57 godina zatvora.

Goran Kljajević, bivši predsednik Trgovinskog suda koji je u optužnici naveden kao vodja grupe koja je vršila zloupotrebe prilikom stečaja i privatizacija nekoliko preduzeća, osuđen je na šest i po godina zatvora, bankar Sekula Pjevčević dobio je devet godina, dok je direktor “C marketa” Slobodan Radulović osuđen na pet godina zatvora.

Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta “Union”, izjavio je za RSE da je dobro što je konačno jedan veliki slučaj završen pred sudom, uprkos tome što je postupak trajao predugo.

“Ipak se bojim da na osnovu jedne presude nije moguće izvoditi zaključak o odlučnosti državnih organa da se izbore sa korupcijom na taj način da uvek postoji sudski epilog. Da bi smo zaključili da se borba protiv organizovanog kriminala i korupcije zaista vodi sa velikim stepenom odlučnosti potrebno je da se dogodi još presuda u pokrenutim postupcima”, ocenjuje Milosavljević.

Prema optužnici, osuđeni su od 2003. do 2006. godina u nezakonitoj privatizaciji preduzeća i stečajevima prisvojili više od 50 miliona evra.

Sekula Pjevčević, bivši direktor Kreditno eksportne banke, koji je dobio najveću kaznu, rekao je novinarima po izlasku iz sudnice da će se žaliti sudu u Strazburu jer smatra da nema dokaza da je kriv.

“Od čuvenih 50 miliona evra, koje je konstruisala bivša vlast, sada nema ništa. Našli su neki iznos od 1,6 miliona dinara kod jednog od slučajeva da bi u optužnici mogli da naprave kvalifikatorne okolnosti. Kod kredita nema pet miliona, kod ovih drugih tačaka štete nema uopšte, dakle istopilo se 50 miliona evra. Smatram da nije poštovan zakon, da nisu poštovani materijalni dokazi, da nije poštovana istina…”

Članovi “stečajne mafije”, kako su mediji nazvali grupu optuženih, osuđeni su zbog zloupotreba službenog položaja, protivzakonitog posredovanja, poreske utaje i primanja mita prilikom stečaja i privatizacija trgovinskog lanca "C market", građevinskog preduzeća "Rad" i još nekoliko firmi.

Tračak nade za bivše zaposlene

Vaso Dešić, bivši predsednik Upravnog odbora Udruženja malih akcionara “C marketa”, kaže za RSE da je osuđujuća presuda tračak nade za nekadašnje zaposlene u toj firmi.

“To ide u prilog bivšim malim akcionarima koji traže nadoknadu štete. Medjutim, ako ne bude osudjen i Miroslav Mišković neće biti puno vajde za nas. On i Milan Beko su zajedno kupili “C market”. Jedna akcija je vredela 1.200 evra, a oni su ih od nas posle propagande i njihove priče kako je firma propala kupili po ceni od 300 evra. Kada smo saznali za taj jadac, kako bi se to reklo, podneli smo zahtev sudu za nadoknadu razlike od 900 evra po akciji.”

Miroslav Mišković, vlasnik kompanije “Delta”, o kupovini “C marketa” saslušavan je u pritvoru gde se od decembra nalazi zbog malverzacija u putarskim preduzećima, dok je biznismen Milan Beko dva puta bio na razgovoru u policiji gde je objašnjavao privatizaciju “Luke Beograd”.

Odbrana je najavila da će se žaliti na presude.

Advokat Radovan Jovović, koji zastupa osuđenog Nemanju Jolovića, izjavio je da je njegov branjenik osuđen bez ijednog pravnog razloga.

“Odgovorno tvrdim da ta presuda od dve i po godine zatvora za mog branjenika ne može da opstane. Jer niko ne može biti osuđen za preduzimanje radnje iz svog zanimanja”, kaže Jovović.

Miljko Živojinović, bivši stečajni upravnik GP “Rad” kom je izrečena kazna od pet godina zatvora, i Slobodan Radulović, nekadašnji direktor “C marketa”, osuđeni su u odsustvu jer su u bekstvu.

Vaso Dešić veruje da bi se hapšenjem ili predajom Slobodana Radulovića, za kog se ranije sumnjalo da se krije u Španiji, došlo i do odgovornih u vrhu države za krađe u privatizacijama.

“Radulović je optužio Miškovića i Beka da su vinovnici pljačke malih akcionara u “C marketu”. Ali ja mislim da je tu najveća krivica države. Ona je svojim memorandumom koji je sklopljen u Vladi Srbije odredila cenu akcija, ne pitajući vlasnike, i izabrala kupce ne pitajući tržište hartija od vrednosti. Neka tužilaštvo to sada raščivija, jer mi nismo imali osnova ni hrabrosti da podnesemo tužbu i protiv Vlade Republike Srbije.”

Pravosudni postupak “stačajnoj mafiji” trajao je šest i po godina, sudilo se 370 dana, saslušan je 371 svedok i 20 veštaka, dok je 18 optuženih oslobodjeno krivice.

Bogoljub Milosavljević zaključuje da će samo jasna politička volja, sposobnije pravosudje i novi procesi moći da učine da se država obračuna sa korupcijom.

“Ako se efikasno deluje protiv takvih pojava onda je jasna poruka društva da su kriminal i korupcija nedopušteni i kažnjivi. I da će svakoga stići ruka pravde, koja je u slučaju “stečajne mafije” ipak bila nešto sporija.”

Među osuđenima u slučaju “stečajne mafije” su i bivši sudija Trgovinskog suda Delinka Đurdjević (4 godine zatvora), Jelica Živković, nekadašnja upravnica "Poštanske štedionice" (3 godine), kao i biznismen Andjelko Bitević, poznat po aferi "Zozovača", koji je zbog utaje poreza kažnjen sa četiri i po godine zatvora.
XS
SM
MD
LG