Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Svjedok o nedjelima tajne policije "Ševe"


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću, optuženom za ratni zločin i genocid, ovog tjedna svjedočio je Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe Bosne i Hercegovine, AID. Garaplija nije želio doći u Haag, ali je to učinio nakon obvezujućeg naloga sudskog vijeća. Karadžiću je tokom glavnog iskaza potvrdio postojanje tajne policije Ševe, koja je osumnjičena za niz terorističkih akcija, poput napada 1993. godine na Sefera Halilovića, komandanta Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine, pri čemu su mu poginuli žena i šura.

Rad Ševa je bio tajan, i za tu organizaciju je znalo jako malo policijskih dužnosnika, izjavio je Garaplija opisujući haškim sucima formiranje jedinice, kao i ubojstva nekih pripadnika koji su ostali pod velom tajne:

„Gospodin Herenda kao član Ševa, a i sama jednica Ševe su bili mimo sistem aorganizacije postavljeni kao tajna parajednica unutar SDB-a.“

Karadžić je tijekom iskaza bivšeg policijskog agenta pustio videosnimak njegovog iskaza haškim istražiteljima, a i ovom prilikom Garaplija je potvrdio kako su Ševe odgovorne za eksploziju namijenjenu Seferu Haliloviću, kao i za snajperski napad na francuskog pripadnika UNPROFOR-a. Naime, Garaplija je 1996. godine sudjelovao u tajnoj operaciji kodnog imena Orao - tijekom koje su prikupljeni dokazi i priznanja pripadnika jedinice o spomenutim zločinima:

„Sve terorističke aktivnosti koje su provodile Ševe, od određenih snajperskih likvidacija, postavljanja eksplozivnih naprava i dr. bile su potpuno van sistema.“

Garaplija je napomenuo kako su zločini spomenute jedinice bili kompromitirajući za sarajevsku obranu, odnosno da su išli na ruku Vojske Republike Srpske:

„Za takve stvari smo do tada znali da ih čini samo druga strana svakodnevno snajperišući građane Sarajeva, raketirajući i artiljerijskim napadima po čitavom gradu, tako da nismo očekivali da neko, uslovno rečeno - sa naše strane odrađuje takve poslove.“

Informacijom da su odgovornost za spomenute napade, Ševe pomoću lukavstava podmetale Vojsci Republike Srpske, Karadžić je pokušao poduprijeti svoju tezu obrane - da su i neki drugi incidenti lažno pripisani strani bosanskih Srba. Među ostalim i eksplozija na Markalama. No, to mu Garaplija nije potvrdio, spomenuvši nedjela tajne jedinice koja su istražena:

„Kao što je likvidacija zarobljenih vojnika i civila u Velikom parku centru grada, koje je počinio lično Herenda Nedžad, i što se desilo pred više desetina svjedoka. Istraživali smo snajperska dejstva jedinice Ševe po naselju Grbavica, istraživali smo aktivnosti Ševa u iznošenju i donošenju povjerljive dokumentacije i novčanih sredstava izvan i u opkoljeno Sarajevo.“

Suđenje se trebalo nastavilo iskazom Radislava Krstića, generala VRS-a koji izdržava 35 godina zatvora zbog sudjelovanja u srebreničkim pogubljenjima. No sudsko vijeće je naložilo liječnički pregled za osuđenika budući da je ustvrdio da nije zdravstveno sposoban svjedočiti.

*************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG