Dostupni linkovi

U aferi 'listing' Lukšić bi mogao da bude žrtva


Blagoje Grahovac
Blagoje Grahovac
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost i član NVO Forum 2010, Blagoje Grahovac u intervjuu za RSE kaže u Crnoj Gori podjednako funkcionišu država i para-država, te zbog toga nije uvjeren da će se utvrditi vinovnici afere 'listing'.

RSE: Šta će značiti ako vinovnici afere „listing”, o navodnim telefonskim kontaktima premijera Lukšića i šefa diplomatije Roćena sa narko bosom Darkom Šarićem, ne budu otkriveni?

Grahovac: To će značiti da će žrtva toga biti Lukšić i to ne samo slučajno, nego vrlo projektovano. Ono što mi iskustvo govori je da su u Crnoj Gori službe bezbjednosti u stvari institucije sile. Policija, vojska, Državna bezbednost, dio tužilaštva, sudstvo su u suštini u funkciji nekog političkog klana. U Crnoj Gori podjednako funkcionišu i država i para-država. Država funkcioniše za javnost, a para-država funkcioniše za potrebe političkog klana. Nisam siguran da će se to ikada utvrditi, dok su ove institucije na vlasti. Kada bih kojim slučajem bio čovjek koji bi vodio istragu, obzirom na dugogodišnje iskustvo i poznavanje Crne Gore, prvo bih počeo ispitivati gospodina Roćena i to u svim enigmatičnim stvarima do kojih ne može da se dođe. To što su sada Lukšić i Roćen u istom paketu je najbolji signal da treba početi istragu od Roćena. Ove institucije neće utvrditi istinu, a potencijalna žrtva, na koju se ciljalo, je Lukšić.

RSE: Koliko važan korak u daljem reformisanju policijsko-bezbjedonosnog aparata može biti vraćanje Uprave policije pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova, a što je predložila Vlada? Da li to doživljavate kao dio političke nagodbe unutar vladajuće koalicije ili stvaran napor u profesionalizaciji i depolitizaciji sektora bezbjednosti?

Grahovac: Vjerujem da ima rukovodilaca i političara koji iskreno žele da se konačno u Crnoj Gori počne funkcionisati u skladu sa standardima prava, pravde i
Igor Lukšić i Milan Roćen
Igor Lukšić i Milan Roćen
zakona koji vladaju. Takođe sam siguran da ima i dovoljno političkih manipulacija da bi se preživjelo, kao i nagodbi između pojedinih političkih subjekata da pred građanima zamagljuju istinu, kao da se nešto kobajagi radi, a u suštini se politički preživljava. Nema spasa da bi se moglo govoriti ili misliti u procesu dolaska do reforme, dok odbore za odbranu i bezbjednost ne bude držala opozicija. Čak i ova opozicija da osvoji vlast, opet Odbor za odbranu i bezbjednost treba da drži neka nova opozicija, kao i Odbor za budžet i finansije. Ta dva odbora imaju neke ingerencije da pokreću neku inicijativu, uz koju, siguran sam, bi se pridružili i civilni sektor, i nevladine organizacije. Ovako nema šanse da će se to ikada razmrsiti, dokle god vladajuća partija drži sve konce.

RSE: Poslednja istraživanja pokazala su rast podrške crnogorskih građana evropskim ali i NATO integracijama. Vi ste u prvoj reakciji konstatovali kako to znači da se politička scena profiliše u pozitivnom pravcu, ali i kako dio vlasti više ne može da blefira volju za evro-atlantskim integracijama. Šta ste pod tim mislili i koji je to dio vlasti koji jedno govori a drugo radi, obstruirajući evro-atlantske integracije Crne Gore?

Grahovac: Rekao bih da je na svu sreću građanska svijest počela da se preusmjerava u pravom smjeru, a to je da idemo tamo gdje geografski i civilizacijski pripadamo, a to je Evropa. Poslije profilisanja građanske svijesti, ali i kroz akcije civilnog sektora, počelo se uticati na političke subjekte. Što se tiče samih političkih subjekata, do sada smo imali situaciju da je vladajuća DPS neprekidno
Imamo preovlađujuću građansku svijest da treba ići u EU i evro-atlantske integracije. Dio vlasti koji vrši manipulaciju je sada pritjeran u ćošak i povratka nema.
propagirala evro-atlantske integracije za javnost. A ispod toga je vršena opstrukcija puta i u EU i u NATO. To radi para-država. Bili smo svjedoci pravih cirkusa vezanih za akcije Vlade. Koordinacioni tim Vlade za pridruženje NATO-u je iste ljude autobusima vodio po raznim tribinama po Crnoj Gori, isti izlagači i isti ljud. Na svu sreću, reagovao je civilni sektor, prvenstveno Forum 2010. Išli smo u sredine koje misle da ne treba ići u NATO i imali smo mnogo tribina sa tim građanima. Kada smo iznosili argumente zašto treba ići u NATO i EU, naravno da su mnogi bili zahvalni jer su čuli argumente za drugačije mišljenje. Sve u svemu, danas u Crnoj Gori imamo preovlađujuću građansku svijest da treba ići u EU i evro-atlantske integracije. Dio vlasti koji vrši manipulaciju je sada pritjeran u ćošak i povratka nema. Crna Gora se nalazi u visokom konsenzusu da treba ići u EU i evro-atlantske integracije.

Strah u DPS-u

RSE: Koji je to dio vlasti koji opstruira evro-atlantske integracije?

Grahovac: To je onaj dio vlasti koji to vrši godinama, vrlo uspješno i uz manipulaciju. Vrlo bučna priča o evro-atlantskim integracijama, a ispod toga su uradili sve da pojedini tajkuni, prvenstveno sa istoka, vrše okupaciju Crne Gore i njezinih privrednih resursa. To su bleferi koji su u suštini uradili vrlo neugodnu igru u geo-političkom smislu, da Crna Gora može biti geopolitička žrtva.

RSE: Mnogo se spekuliše o tome kako glavne konce i dalje u Crnoj Gori vuče bivši premijer Đukanović. Kako vi njega pozicionirate – kao nekog ko pospješuje ili iza scene koči evropske integracije, a čije bi dinamizovanje moglo da vodi ka pokretanju njegove odgovornosti za razne malverzacije, poput Sanaderove u Hrvatskoj?

Grahovac: Dolazi vrijeme da će svima onima, koji imaju zaslugu, zasluga biti priznata. Onima koji imaju odgovornost, biće utvrđena odgovornost. Među njima je i gospodin Đukanović. Ne sporim da ima zasluge u borbi protiv politike Slobodana Miloševića, za samostalnu državu Crnu Goru i za evro-atlantske integracije,
Ovo oko „listinga“, sam uvjeren i ubjeđen, da je jedna od radnji ili mehanizama sredstava kojima se određeni klan DPS-a godinama služi da nekome stavi vješala oko vrata.
usmjeravanje Crne Gore prema evro-atlantskim integracijama, makar i formalno i verbalno. Nema govora da će biti promašeno da se utvrdi odgovornost za sve ono što je rađeno, a u Crnoj Gori je urađeno mnogo toga što treba procesirati. Crna Gora je zvanično učestvovala u nekoliko ratova. Počinili su se zločini i na teritoriji Crne Gore, ali i nekoliko ratnih zločina koji nezastarjevaju, bar četiri. U Crnoj Gori je šverc, kao državni projekt, bio vladin projekt, koji je organizovani kriminal i korupciju udomaćio u mjeri da je Crna Gora sada ugrožena iznutra. Pošto je gospodin Lukšić krenuo putem evro-atlantskih integracija, iskreno, tu će doći do sukoba. Ovo oko „listinga“, sam uvjeren i ubjeđen, da je jedna od radnji ili mehanizama sredstava kojima se određeni klan DPS-a godinama služi da nekome stavi vješala oko vrata.

RSE: Upravo o narednoj godini sve češće se govorio kao o godini izbora, koja može da donese novine na političkoj sceni Crne Gore. Politički analitičari favorizuju priču o prostoru otvorenom za prodor novih snaga, koje bi mogle da osvoje dio biračkog tijela, dovoljnog da igra presudnu ulogu u formiranju neke nove vlasti. Da li sebe vidite kao dio tog političkog tima i kava nas godina u političkom smislu očekuje?

Grahovac: Ukoliko dio DPS-a zaključi da može još jednom izblefirati građane u martu, kada budemo i zvanično dobili datum za početak pregovora sa EU, onda će oni sigurno raspisati izbore i na tom fonu graditi političku igru - kampanju. Mislim da to neće proći. Prostora za nove političke subjekte sigurno ima i dobro je što se u Crnoj Gori profilišu određene političke snage, bolje rečeno građanske. I nevladine organizacije razmišljaju u tom pravcu. Ima prostora. Ukoliko to budu pametno radili, siguran sam da ima i šanse za uspjeh. Treba se sigurno pomiriti s tim i znati da više DPS neće držati konce i monopol u svemu, kao što je držala 20 godina. Ipak se sada pitaju i građani jer kod pristalica DPS, u posljednje vrijeme, je prisutan izuzetno veliki strah, čak i očekivanje da se završi sa vlašću DPS-a. Vidim sebe taman onoliko, koliko sam prisutan na društvenoj i političkoj sceni Crne Gore već decenijama.
XS
SM
MD
LG