Dostupni linkovi

Na vikendu u Italiji o izmjenama Ustava BiH


Villa La Collina u kojoj će biti održan sastanak, foto: kas.de
Villa La Collina u kojoj će biti održan sastanak, foto: kas.de
Od subote do utorka u italijanskom gradu Cadenabbia, u organizaciji Konrad Adenauer, bosanskohercegovački i međunarodni zvaničnici razgovaraće o ustavnim promjenama.

Nakon neuspješnih bosanskohercegovačkih susreta, lideri šest političkih partija puna tri dana provešće u Cadenabbii. Iako najavljen kao sastanak na kome će se razgovarati van granica BiH o formiranju Vijeća ministara, već je izvjesno da od toga neće biti ništa.

Među prvima se sa takvom informacijom u javnosti oglasio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

„Ja nisam spreman da po raznim svjetskim destinacijama dogovaram sistem vklasti u BiH kad imamo mnogo mjesta u Bosni u kojima možemo da sjednemo i da se dogovaramo“, rekao je Dodik.

U italijansku Cadenabbiu neće otputovati samo šestorka koja se već više od godinu dana ne može dogovoriti o konstituisanju izvršne vlasti. Svita od četrdesetak, što bh. parlamentaraca, što onih koji nikakve veze nemaju ni sa uspostavom vlasti, niti su uključeni u razgovore o promjeni Ustava - o čemu će biti riječi u italijanskom gradiću, prijavila se za učešće na konferenciji koju organizuje organizacija Konrad Adenauer.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić priznaje da će susret više ličiti na promenadu nego na ozbiljan sastanak.

„Ja sam se našalio maloprije uz kavu da bismo po broju sudionika mogli tamo održati zajedničku sjednicu oba doma Parlamentarne skupštine BiH“, kaže Ljubić.

Šta je svrha sastanka

Da li je Ustav BiH kompatibilan sa Evropskom unijom, koja su očekivanja Brisela, presuda Sejdić - Finci, jednakopravnost naroda i slično, teme su o kojima će biti riječi tokom trodnevne konferencije u Italiji.

Ne treba ni podsjećati kako o njima bh. političari razgovaraju godinama, a da pri tome stvari nisu pomakle dalje od onoga što je potpisano u Dejtonu prije 16 godina. Zbog toga se nameće pitanje šta je svrha italijanskog sastanka.

Denis Bećirović
Denis Bećirović
„Treba voditi dijalog, treba pokušati doći do rješenja. Ja ću reći i u Italiji da dogovora u BiH ne može doći ako se budu pitali samo domaći politički faktori“, kaže Denis Bećirović, iz Lagumdžijinog SDP-a.

Sastanak u Italiji nije prvi na kojeg idu bosanskohercegovački političari. Cadenabbia im je bila domaćin i prije pet godina, kada je Konrad Adenauer organizovao raspravu o tzv. aprilskom paketu ustavnih promjena.

Kako nije bilo dogovora u BiH, nije ga moglo biti ni tamo. Ipak, Šefik Džaferović, poslanik SDA u državnom Parlamentu, jedan od učesnika susreta 2006., i koji u subotu ponovo ide u Italiju, to ovako komentariše:

„Biće svi ljudi na jednom mjestu. Možda je to prilika da se još jedanputa porazgovara o tome kako implementirati presudu itd.“

I Azra Hadžiahmetović, poslanica Stranke za BiH u bh. Parlamentu, u subotu putuje u Italiju, gdje je, također, bila prije pet godina. Kaže kako nije optimistična da će trodnevni susret doprinijeti bilo kakvoj promjeni u BiH.

„Moja očekivanja su jedino da se eventualno u nekoj malo više relaksiranoj atmosferi i fokusiranja na ustavnu problematiku možda stvori jedan ambijent za dalje iskorak u smislu dogovora o ključnim pitanjima koja su pred BiH“, kaže Azra Hadžiahmetović.

Dnevnice iz budžeta

Iako bh. političari ne žele da priznaju da će im boravak u Italiji, od subote do utorka, poslužiti više kao produženi vikend nego radni sastanak, činjenica je da će biti smješteni u Villi La Collina, koja se nalazi na jezeru Como. Uz kamin će prvog dana za njih biti priređena svečana večera. Već u nedjelju biće im priređen izlet u Belaggio, gdje će i večerati.

Sala za sastanke u Vili La Collina, foto: kas.de
Sala za sastanke u Vili La Collina, foto: kas.de
Smještaj u Cadenabbiji finansiraće Konrad Adenauer, dok će troškove dnevnica za domaće političare biti izdvojene iz bh. budžeta. Evo šta o svemu tome kažu aktivistkinje nevladinih organizacija iz cijele BiH, koje su u četvrtak održale protest u Sarajevu zbog neformiranja Vijeća ministara:

„Ja samo mogu reći - sram ih bilo. Budžet nije usvojen, a ovi primaju plate. Smiješne su to stvari. Čuj, vlada nam se formira u Italiji. Troše pare. Čije pare? Pare poreskih obveznika. Građana i građanki. Njihov etnonacionalizam i njihove prljave igre nas će dovesti do prosjačkog štapa, ako već nisu.“

„Možda da posjete Georgea Cloneya koji ima vikendicu tamo, vilu, po svim novinama piše? Oni će malo prošetati oko Lago di Coma. Inače to rade i ovdje, a sad im se ukazala bolja prilika.“

„Ja mislimda idu fino da se zabave. Mjesto gdje idu je stvarno fantastično, da ga poželite za jedan dobar odmor. Baš im je lijepo. Luksuzan smještaj, masaža, sauna.“

„Kakva Italija, bolan? Šta će oni po Italiji? Troše pare naše. I mi bi’ u Italiju.“


Ko zna. Možda ugodan, četverodnevni boravak u Italiji bh. političari iskoriste za nešto više osim razmjene već poznatih mišljenja o budućnosti BiH, pa se već naredne sedmice, odmorni, dogovore o budućem sazivu Vijeća ministara na kojeg se čeka 14 mjeseci.
XS
SM
MD
LG