Dostupni linkovi

SAD i Francuska traže oštrije sankcije za Iran


Pogled na reaktor za proizvodnju teške vode u gradu Arak, 15. januar 2011.
Pogled na reaktor za proizvodnju teške vode u gradu Arak, 15. januar 2011.
Iran nastavlja odbijati izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) po kojem službeni Teheran radi na razvijanju nuklearnog oružja.

Odmah po objavljivanju dokumenta u SAD i Francuskoj su zatražene oštrije sankcije prema Iranu, dok su Kina i Rusija rezervirane oko dokumenta.

U samom Iranu raste strah od mogućeg napada na nuklearna postrojenja, i mnogi ističu da bi eventualni rat dodatno ojačao establišment, a narod bi bio najveća žrtva potencijalnog sukoba.

Istaknuti zastupnici u američkom Kongresu su mišljenja da su dodatne sakcije prema Iranu nužne, dok administracija ostavlja vremena za analizu.


UN agencija za atomsku energiju (IAEA) je u izvještaju podijeljenom predstavnicima 35 država, članica Upravnog odbora Agencije i Vijeću sigurnosti UN istaknula da je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "vjerodostojnih" podataka kojima raspolaže.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je ocijenio da izvještajem Agencija diskreditira samu sebe tako što se svrstava uz "neosnovane" tvrdnje SAD po kojima Iran razvija nuklearno oružje.

Ahmadinedžad je to rekao u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

Iranski predstavnik u IAEA Ali Ashgar Soltanieh izjavio je u sredu da
Iran "nikada" neće odustati od svog nuklearnog programa, te da će Teheran dokazati da su sve tvrdnje neosnovane.

Ponovio je da su spremni na suradnju s Agencijom, i dodao da je dokument politički motiviran.

Suzdržati se od napada

Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke povjerenice za vanjsku polutiku EU kazala je da je Bruxelles zabrinut, ali da za sada ne može reći koji će biti slijedeći koraci Unije.

U izjavi ta Radio Slobodna Evropa ona ističe:

Maja Kocijančić
Maja Kocijančić
"Novi izvještaj potvrdjuje da Iran napreduje u nuklearnim aktivnostima. Na to smo više puta upozoravali. To je kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN, kao i rezolucija Međunardone agencije za atomsku energiju. Podizanje razine obogaćivanja urana za 20 posto prerasta okvire mirnodopskog korištenja nuklearnog programa i to je razlog za veliku zabrinutost."

Dodatne sankcije Iranu su upitne, jer Kina smatra da treba izbjeći nove probleme na Bliskom Istoku.

Moskva naglašava da izvještaj može naštetiti diplomatskom rješenju spora oko iranskog nuklearnog programa.

Istaknuti zastupnici u američkom Kongresu su mišljenja da su dodatne sakcije nužne, dok administracija ostavlja vremena za analizu.

U samom Iranu strah zbog medijskih natpisa da je moguć udar na iranska nuklearna postrojenja.

Mnogi upozoravaju da je narod već žrtva međunarodnih sankcija i da bi mnogi stali uz režim.

Poznati iranski novinar i pisac Akbar Ganji ističe da se Zapad mora suzdržati od mogućeg napada, a da bi se iranska vlast trebala odreći nuklearnih ambicija.

"Ne želimo rat koji bi uništio našu zemlju i ljude, i zato smatram da su obje strane odgovorne. Izrael i zapadne vlade nemaju pravo napasti Iran ni u kojem slučaju. No s druge strane, dogovornost pada i na iranske lidere, prvenstveno na ajatolaha Khamenei jer gura zemlju prema ratu", kaže Ganji.
XS
SM
MD
LG