Dostupni linkovi

Bajdenove ohrabrujuće poruke


Potpredsednik SAD Džozef Bajden
Potpredsednik SAD Džozef Bajden

Institucije Kosova su ocenile da je potpredsednik SAD Džozef Bajden preneo veoma ohrabrujuće poruke o budućnosti Kosova uz naznaku da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da se ono ne može deliti. Predstavnici Srba veruju da će Bajdenove poruke o neophodnosit zaštite prava manjina biti ostvarene.

Izjave da je nezavisnost Kosova gotova stvar i da nema podele teritorije su najznačajnije poruke nove američke administracije ocena je zvaničnika institucija u Prištini. Zamenik premijera Ram Manaj.

“Poruke koje je Bajden u ime nove administracije Baraka Obame preneo Kosovu, da je Kosovo kao nezavisna država nepovratan proces, te da nema podele, jeste potvrda da je budućnost regiona u EU”, rekao je Manaj.
Poruke koje je Bajden u ime nove administracije Baraka Obame preneo Kosovu, da je Kosovo kao nezavisna država nepovratan proces, te da nema podele, jeste potvrda da je budućnost regiona u EU.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u Prištini da je nezavisnost Kosova nepovratan proces. U govoru pred poslanicima Skupštine Kosova kazao da se SAD protive podeli Kosova. Drugi čovek američke administracije je rekao da njegova država podržava Kosovo u stvaranju demokratskog i multietničkog društva.

“Imate odgovornost da prevaziđete nasleđenu podeljenost i strah i zato treba da ponudite i obezbedite srpskoj zajednici i ostalima povratak u njihove kuće”,
kazao je Bajden.

Predstavnici Srba očekuju da nova američka administracija prati koliko kosovske vlasti poštuju prava manjina. Čelnici Samostalne liberalne stranke, SLS, su se u četvrtak kao predstavnici srpske zajednice u institucijama Kosova sastali sa Bajdenom.

Bajden u obraćanju u Skupštini Kosova, 21. maj 2009.
Predsednik SLS Slobodan Petrović izjavio je da su najznačajnije poruke američkog potpredsednika odnose na zaštitu srpske zajednice kao preduslova za ostanak i povratak Srba. Petrović kaže da je Bajden to posebno naglasio kao obavezu kosovskih institucija.

“Ono što je meni jako značajno jeste da su predstavnici Srba imali prilike da se sretnu sa Bajdenom to smo bili ja i Bojan Stojanović, šef poslaničke grupe. Imali smo priliku da na neposredan način uputimo poruku gospodinu Bajdenu i na osnovu onoga što smo čuli imamo jednu dozu optimizma da će nešto da se uradi”, rekao je Petrović.
Ono što očekujemo kad se tiče ljudskih prava, znamo da su ljudska prava za Srbe na Kosovu nedostižna da su ugrožena. Nadamo se da će se ipak u tom delu pozitivno kretati odnos prema srpskoj zajednici.

Međutim, drugi predstavnici kosovskih Srba kažu da i pored neslaganja sa stavom SAD po pitanju statusa Kosova, očekuju da administracija Obame utiče da se poboljša život srpske zajednice. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić.

“Ono što očekujemo kad se tiče ljudskih prava, znamo da su ljudska prava za Srbe na Kosovu nedostižna da su ugrožena. Nadamo se da će se ipak u tom delu pozitivno kretati odnos prema srpskoj zajednici. Ali isto tako smo ako taj prvi pomak krene i blanko nezavisnost koji je stav Amerike da jednog dana će se čuti i videti i doći do nečega što je prihvatljivo rešenje, jer samo takvo rešenje može biti održivo. Te prema tome za nas status nije rešen bez obzira na ovakve izjave to je stav pojedinačnih država ali ono što je međunarodno pravo i što je dostizanje potpune državnosti Kosova je daleko od toga i tu je prosto gde država Srbija i Srbi treba da se bore.”

* * * * *
Šta je tačno potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio u svom obraćanju u Skupštini Kosova pročitajte OVDE.
XS
SM
MD
LG