Dostupni linkovi

Nagrada za novinara RSE Sadika Salimovića


Sadik Salimović
Sadik Salimović

Dugogodišnji novinar i dopisnik Radija Slobodna Evropa, Sadik Salimović dobitnik je značajnog priznanja za doprinos razvoju kulture obrazovanja i informisanja. Nagradu dodjeljuje Opština, a povodom Dana Opštine Srebrenica.

Nakon više od četiri decenije rada u novinarskoj branši, Sadik Salimović kaže kako je napokon dobio najdraže priznanje za svoj rad.

„Ova nagrada mi puno znači, jer je i Opština znala da procijeni ko je dobar novinar. U svakom slučaju, ovo može da znači i podstrek za budući rad, međutim, ja to shvatam kao priznanje za sve ono što sam radio u protekle 43.godine“, kaže Salimović.

Poslijednjih 13 godina Salimović je dopisnik Radija Slobodna Evropa. Svakodnevno izvještava o dešavanjima u i oko Srebrenice. Svojevrsni je čuvar istorije svog rodnog grada.

„Čuvao sam svoje tekstove, lijepio ih u sveske, a kada se nakupilo desetak hiljada tekstova, ukoričio sam ih u deset tomova. Kako bi ih sačuvao predao sam ih u Muzej. Međutim, tokom rata, izbjeglice su stanovale u Domu kulture i u Muzeju, te u nedostatku papira za motanje duhana, cijepali su moje sveske i motali cigare. Uz duhan, spalili su moj trud i istoriju Srebrenice. Međutim, jednu svesku sačuvao mi je drug Rade i odnio je u Beograd. Kada je čuo da sam se vratio u Srebrenicu, vratio mi je svesku iz perioda 1972.godine“, objašnjava Salimović.

Sadik Salimović do sada je napisao tri knjige.

XS
SM
MD
LG