Dostupni linkovi

Nagrada oslobođenja Nikšića Miladinu Šobiću: Priznanje za istinsku vrijednost


Miladin Šobić
Miladin Šobić
Ovogodišnja “Nagrada oslobođenja Nikšića” dodijeljena je jednom od naznačajnih crnogorskih kantautora Miladinu Šobiću, koji je ostavio dubok trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni. Javno, oficijelno priznanje za njegovo stvaralaštvo došlo je nakon što se više od dvije decenije povukao sa scene i nakon što mu je početkom ove godine život bio ugrožen.

Iako nagrada i istinska vrijednost na našim prostorima često ne idu jedna uz drugu, naši sagovornici saglasni su da je ovoga puta ona došla u prave ruke.

Grad u kome je jedan od najpoznatijih crnogorskih muzičara rođen i gdje živi konačno je svoje najveće priznanje dodijelio jednom od svojih najpoznatijih stanovnika, čiji su hitovi obilježili jugoslovensku rok scenu 70–ih i 80-ih godina.

Priznanje Miladinu Šobiću je, kako za Radio Slobodna Evropa primjećuje Nikola Radunović, frontmen grupe Perper, napokon došlo zaslužnom umjetniku, koji nikada nije pripadao zajedničkom košu a koji popularno nazivamo main stream.

“Koliko god nagrada da mu se da odavde, njemu a i mnogima koji još nijesu dobili ništa neće biti dovoljno da se nadomjesti ona veličina i ona vrsta emocije koju su oni utkali u crnogorsko biće i način na koji su Crnu Goru reprezentovali u njoj samoj i van njenih granica. Kada god se dese ove nagrade uvijek se sjetim ljudi, velikana poput Živka Nikolića koga sam neposredno prije smrti na ulici sretao maltene kao nekog najokorelijeg prosjaka”, kaže Radunović.

O tipično domaćoj mentalitetskoj osobini da se pravih vrijednosti sjetimo i da se naša savjest probudi tek kada se nešto loše desi govori i sociolog iz Nikšića Ivan Radojičić, jedan od organizatora ovogodišnjeg muzičkog “Lake Festa“.

“Glupo je raspravljati o liku i pogotovo djelu Miladina Šobića jer je sve o njemu odavno rečeno i nema se više šta dodati. Moja prva reakcija na ovu dodjelu nagrade je bila da je ovo neka vrsta ironije života, i ako hoćete ironije nagrađivanja koja je već dobro oprobana praksa u Crnoj Gori. Mislim da je krajnje vrijeme da se sa takvom praksom prestane i da je ona naslijeđena iz nekog prošlog vremena a da se prema stvaraocima i onima koji ispisuju stranice naše kulture, kako materijalne tako i duhovne, moramo odnositi na način koji oni zaslužuju”, naglašava Radojičić.



Gotovo zaboravljen od svih, osim od rijetkih zaljubljenika u neprolazne evergreen melodije, nakon gotovo 30 godina tišine u koju se dobrovoljno povukao, Miladin Šobić vratio se u medijsku žižu tek kada je doživio moždani udar i kada je njegov život bio u opasnosti.

Ustala je javnost, a prije svega njegove kolega sa aktuelne muzičke scene, organizujući manifestacije podrške Šobiću. Grupa istaknutih crnogorskih pjevača u znak molitve za njegovo zdravlje prepjevala je Šobićev čuveni hit “Sunce tebi, sunce meni ”.

Iako je Miladin Šobić odavno prestao da aktivno stvara, ostaje njegovo nasljeđe kao crnogorske muzičke ikone čiji će kvalitet i kreaciju vrednovati i prepoznavati i generacije koje dolaze, kaže nam Nikola Radunović.

„On je toliko autentičan i nevjerovatno talentovan čovjek koji je napisao neke od zaista najljepših pjesama na prostoru bivše Jugoslavije i to znaju svi ljudi iz okolnih republika bivše države. Razgovarao sam sa mnogim zaista velikim umjetnicima koji ga vole, izuzetno poštuju i cijene. Ostaće to, htjeli mi ili ne, pogotovo kod mladih koji kada otkriju ono što je on radio na tih svojih par albuma, osjetiće tu neku iskrenost i neku prelijepu emociju koju je on unosio u sve što je radio. Tako da što god se dalje dešavalo siguran sam da će njegov rad da traje i ima uticaja na generacije koje stasavaju i koje dolaze“, zaključuje Radunović.
XS
SM
MD
LG