Dostupni linkovi

Napetost između Indije i Pakistana nakon ubojstva vojnika


Sahrana vojnika Lansa Naika Sudhakara Singha u Rajouriu
Sahrana vojnika Lansa Naika Sudhakara Singha u Rajouriu
Indijski ministar odbrane osudio je pakistanski tretman dvojice ubijenih indijskih vojnika koji su ubijeni nedaleko od linije nadzora u Kašmiru. Prema pisanju medija, jednom je vojniku odrubljena glava, a drugi je nađen prerezana vrata.

Indijski ministar odbrane A.K. Anthony novinarima u New Delhiju je kazao

"Akcija pakistanske vojske je vrlo provokativna. Način na koji su tretirana mrtva tijela indijskih vojnika je nehuman. Prenijećemo proteste Vladi u Pakistanu, a situaciju ćemo i dalje pažljivo pratiti.“

Indijski ministar vanjskih poslova Salman Khuršid nazvao je ubijanje dva vojnika "apsolutno neprihvatljivom, groznom i strašnom stvari." Ali on je naglasio da ne bi trebalo poduzimati korake koji će spriječiti dalji napredak u odnosima medju susjedima.

Vrlo je važno da, što god da se desi, poduzmemo sve da spriječimo eskalaciju. Mi ne možemo i ne smijemo dozvoliti eskalaciju neprijateljstava nakon ovog nesretnog dogadjaja

Indijski su vojnici ubijeni u razmjeni vatre s pakistanskim vojnicima kada su dvije patrole u magli naletjele jedna na drugu. Indijski dužnosnici tvrde da se to dogodilo nekoliko stotina metara unutar njihove teritorije.

Prema riječima bivšeg direktora policije za Kašmir, incident predstavlja obnavljanje pakistanskih vojnih aktivnosti u spornom području.

"Pakistanske postrojbe, zajedno s militantima, uvukle su se u naše područje, što znači da su proširili operacije. U narednim danima moramo djelovati vrlo oprezno, kako na granici, tako i na diplomatskom nivou."

Generalni policijski inspektor Dilbag Singh, ne pridaje dogadjaju nikakav alarmantni ton, ali kaže kako su njegove snage u pripravnosti.

"Mi ne možemo isključiti svaku vrstu aktivnosti u tom dijelu. Stara je to priča i redovno se dogadja. Ali moramo pojačati sigurnost u pograničnom području."

No, prema pisanju "Express Indija" od srijede, pakistanska vojska negira da su njene jedinice prešle liniju nadzora i ušle u Indiju. List citira neimenovanog pakistanskog oficira koji je izjavio da su indijske optužbe pokušaj skretanja pažnje svijeta sa nedjeljnog napada u kojem je ubijen pakistanski vojnik.

Duž 740-kilometara duge linije nadzora koja dijeli dvije zemlje u Kašmiru insidenti nisu nikakva rijetkost. No dužnosnici na obje strane kažu kako posljednja ubistva predstavljaju eskalaciju napetosti kakva nije vidjena od sklapanja sporazuma o prekidu vatre koji je postignut 2003.godine.
XS
SM
MD
LG