Dostupni linkovi

Nađa Savčenko: Žrtva namještenog suđenja


Skup podrške Nađi Savčenko, Ukrajina, mart 2016.
Skup podrške Nađi Savčenko, Ukrajina, mart 2016.

Autor: Pierre Vaux, The Interpreter (Prevela: Ena Stevanović)

Ukrajinska ratna zarobljenica Nađa Savčenko već nekoliko dana štrajkuje glađu, ne uzima ni hranu ni vodu dok čeka kraj suđenja u gradu Donjecku na jugoistoku Ukrajine.

S obzirom da se njeno zdravstveno stanje pogoršava i da će presuda u ovom ispolitiziranom suđenju vjerojatno biti osuđujuća, u nastavku navodimo detalje njenog slučaja. Šta se zapravo dogodilo Nađi Savčenko?

Dana 17.juna 2014.godine Savčenko, ukrajinska ratna pilotkinja i članica volonterskog bataljona je ranjena i zarobljena od strane pro-ruskih pobunjenika u istočnoj regiji Lugansk.

Čelnik samoprozvane Narodne Republike Lugansk Valerij Bolotov je izjavio za novinsku agenciju Intefax da je uhapšen „ženski snajperist, navodno državljanin Litvanije“ tijekom bitke u blizini sela Metalist.

Istog dana je granatirana kontrolna tačka na cesti koju su čuvale proruske paravojne skupine, te dva oklopna vozila PTS-2. Dva člana ruske državne televizije Igor Korneljuk i Anton Vološin su bili među poginulima.

Dva dana kasnije je počela medijska kampanja, a Rusija je s oduševljenjem objavila da je zarobljena visoko profilirana ukrajinska pilotkinja.

Nađa Savčenko
Nađa Savčenko

Savčenko je i ranije privlačila pažnju medija jer je bila jedina žena padobranac i članica ukrajinskih mirovnih snaga u Iraku od 2004. do 2008.godine. Ona je i prva žena koja je diplomirala na ukrajinskom Univerzitetu za zrakoplovstvo u Harkovu i prva koja je letjela bombarderom Sukhoi-24 nakon što je služila kao artiljerac i navigator na vojnim helikopterima Mi-24.

Zbog njene uspješne karijere su o njoj pravljene specijalne reportažei te dokumentarac u produkciji ukrajinske vojske koji je objavljen 2012.godine.

Zbog svega navedenog ona je bila vrlo vrijedan plijen za pro-ruske pobunjenike u Istočnoj Ukrajini.

Dvije medijske kuće koje podržavaju Kremljin, TV kanal NTV i dnevne novina Komomolskaja Pravda su „intervjuirale“ Savčenko dok je bila u zarobljeništvu.

Još jedan video u kojem je ispituju je istog dana postavljen na YouTube.

Tog prvog dana NTV je nazvao Savčenko snajperistom i artiljercem.

Za to je krivo obmanjujuće editiranje videa. U intervjuu za NTV Savčenko je govorila o svojim prethodnim vojnim iskustvima i o tome da je radila kao „navodchik“, što znači ili artiljerac ili promatrač. Video je izrezan nema nikakvog konteksta tako da je ona vrlo vjerojatno mogla govoriti o svojim iskustvima na vojnom helikopteru.

Ova tvrdnja je kasnije postala vrlo značajna kada je ruska štampa počela graditi slučaj protiv Savčenko u kojem su isticali da je ona mnogo značajnija od prosječnog ratnog zarobljenika. NTV u jednom izvještaju sugerira da bi Savčenko mogla biti kriva za smrt Korneljuka i Vološina. U međuvremenu je izašla i paralelna priča o tome da je Bolotov, čelnik Narodne Republike Luhansk rekao novinarima da je u tijelu jednog od novinara pronađen metak iz snajpera.

U „intervjuu“ za Komsomolskaja Pravda Savčenko je izvijestila da je svjesna online navoda koji ju povezuju sa smrću Korneljuka i Vološina, te da je očekivala da će ruske vlasti iskoristiti ove optužbe protiv nje:

"Ako budete oslobođeni hoćete li se vratiti ovdje s oružjem?"

"Neće me pustiti, oni će me ubiti. Štaviše, vaše ruske vlasti će me ubiti na temelju tih optužbi protiv mene. "

Protest podrške Nađi Savčenko, Sent Petersburg, mart 2016.
Protest podrške Nađi Savčenko, Sent Petersburg, mart 2016.

Unatoč navodima ukrajinskog Ministarstva obrane da će biti puštena u razmjeni zarobljenika, novinari su otkrili da je Savčenko 8.jula prevedena preko granice u zatvor u ruskom gradu Voronježu. Sljedeći dan ruski istražni odbor je objavio da je Savčenko optužena za ubojstvo Korneljuka i Vološina.

Ruske vlasti tvrde da su separatisti oslobodili Svačenko nakon čega je ona ilegalno prešla granicu tvrdeći da je izbjeglica. Ali nije u jednom trenutku od njenog zarobljavanja do 8.jula nije bilo ni naznaka da će biti puštena.

Upravo suprotno - iz ruskih novinskih izvještaja i Bolotovih izjava je bilo jasno da proruski separatisti smatraju da je Savčenko vrlo važan zatvorenik. Zašto bi je oni onda pustiti da ode, pa čak i ako jesu, zašto bi ona nakon toga otišla u Rusiju znajući da njeno ime privlači toliku pažnju?

Savčenko sama kaže da ju je Pavel Karpov, pomćnik Vladislava Surkova, jednog od najvažnijih savjetnika ruskog predsjednika Vladimira Putina stavio u automobil i odvezao preko granice.

Ruski Istražiteljski odbor je ubrzo nakon toga objavio priču da je Savčenko pucala na novinare 17.juna nakon što je putem radija dobila instrukcije od Ukrajinske artiljerijske jedinice.

Glavni problem s optužbama protiv Savčenko je kronologija.

Prema navodima tužiteljstva minobacački napad se dogodio između 11.00 i 12.00 sati istog dana. Samo jedan svjedok je to potvrdio, taksista Vladimir Elfimov, koji je rekao da su prve granate eksplodirale nakon 11.40.

Ali podaci sa mobitela koje su iznijeli branitelji Nadje Savčenko pokazuju da je ona već bila uhvaćena i dovedena u Lugansk najkasnije do 10.43.

Jegor Ruskij, jedan od separatističkih boraca koji je zarobio Savčenko je rekao na sudu da je ona bila zarobljena tek oko 13.00 sati.

Ali sam Ruskij je snimio nekoliko videa taj dan, koje je predao ruskom kanalu LifeNews. Tim branitelja je došao do tih videa. Ruski astronom i stručnjak iz Kijevskog Instituta za sudsku medicinu je pozvan da izračuna vrijeme u danu kada su snimljena ovavidea na temelju sjene i metapodataka u prilogu spisa. Prema tim analizama, Ruskij je snimio video odmah nakon njezina uhićenja, odnosno između 10:25 i 10:55, što odgovara podacima sa njenog mobitela.

Grupa ruskih i ukrajinskih istražnih blogera je pokazala do kakvih se zaključaka može doći pomoću softvera zvanog SunCalc koji izračunava smjer sjene na karti u odnosu na vrijeme i datum. Oni su označili lokaciju jednog od Ruskijevih ranijih videa tog jutra i bili su u mogućnosti utvrditi vrijeme u kojem je sniman na temelju smjera sjena. Tako su mogli utvrditi da je uhićenje Savčenko snimljeno oko 10:10, ili sigurno između 09:14 i 11:02.

Čak i ako ti dokazi nisu dovoljno snažni, postoji još jedan problem u vezi sa ovim takozvanim ratnim zločinom. Kontrolna tačka na kojoj su se nalazili novinari je vojna meta u ratu koju čuvaju oklopna vozila i vojska, a ni Korneljuk ni Vološin nisu nosili zaštitnu opremu. Naime u videu incidenta se može vidjeti da se novinari skrivaju ispod oklopnog vozila koje je bilo legitimna meta za ukrajinsku vojsku, naravno ukoliko su uopće mogli vidjeti na šta pucaju. Tužiteljstvo nije bilo u mogućnosti predstaviti bilo kakav čvrst dokaz da se Savčenko popela na jarbol, niti su utvrdili da je mogla imati tako snažan dalekozor uz pomoć kojegbi tačno odredila metu.

Još jedan problem za ruske vlasti je i činjenica da je Savčenko u oktobru 2014.godine izabrana ua članicu Ukrajinskog parlamenta i Parlamentarnog Vijeća Europe (PACE). Prema sporazumima Vijeća Europe, članovi PACE-a moraju imati diplomatski imunitet. Ruska vlada tvrdi da to ne utječe na one koji su izabrani nakon uhićenja, o čemu nema spomena u postojećim sporazumima.

Poenta je u tome da Savčenko ne bi trebala biti osuđena za zločin koji možda i nije zločin i koji ona nije mogla počiniti. Sada je čekaju 23 godine zatvora ili prerana smrt zbog štrajka glađu, jedinog oružja kojim pokušava osvijestiti javnost i ukazati im na ovu nepravdu.

XS
SM
MD
LG