Dostupni linkovi

Nacionalnom parku Una dodijeljeno prestižno evropsko priznanje


Vodopad Štrbački buk, Nacionalni park Una
Vodopad Štrbački buk, Nacionalni park Una

Nacionalni park Una dobio je Europak certifikat, a ovo vrijedno priznanje uručeno je direktoru NPU Amarildu Muliću u Evropskom parlamentu u Briselu.

Nacionalni park Una prvo je zaštićeno područje u BiH koje je dobitnik Evropskog certifikata za održivi turizam i jedan je od pet parkova prirode u regiji koji se upisao na listu najprestižnijih zaštićenih područja Evrope.

Put do dobijanja Europark ceritifikata nije bio nimalo lagan, ali zajedničkim snagama lokalnog stanovništva, nevladinog i vladinog sektora, privrednih subjekata, agencija i ustanova, dokazali smo da se znanjem, jasnom vizijom, istrajnošću i velikim odricanjem može puno toga napraviti. On je i nagrada ali i obaveza, kaže direktor NP Una Amarildo Mulić.

„Certifikat je veliko priznanje ali i velika obaveza za sve nas. Mogao bi donijeti velike benefite, ne samo Nacionalnom parku Una nego svim našim partnerima, a posebno lokalnom stanovništvu i privrednim subjektima koji obavljaju djelatnosti u Parku ili oko njega, a i samom gradu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, pa i Bosni i Hercegovini. Kad je u pitanju naš sektor – to je nešto u što moderni civilizirani svijet i Evropa ulaže, ulaže u očuvanje okoliša, u zaštitu prirode, a sve se temelji na održivom razvoju. Ustvari, održivi razvoj je garant opstanka planete Zemlje i čovječanstva na ovoj planeti.“, kaže Mulić.

Ante Marjanović, predsjednik Upravnog odbora NP Una:

Šetnica Šrtbački buk, Nacionalni park Una
Šetnica Šrtbački buk, Nacionalni park Una

„Una je 'jedna i jedina' toliko tisuća godina i takva bi trebala ostati i dalje. Na nama je prije svega zadaća da sačuvamo ljepotu prirode i ljepotu naše Une i njenog imena, koje govori da je jedna i jedina, da svijetu pokažemo ono što imamo i da konačno shvatimo da se od prirodnih ljepota može živjeti i da to valoriziramo kroz gospodarski segment, da se bavimo djelatnostima za koje imamo i prirodne i svake druge predispozicije.“, smatra Marjanović.

Nijaz Lipovača, načelnik službe za opću upravu Grada Bihaća:

„Ovo je naš zajednički certifikat jer je Nacionalni park Una na području grada Bihaća. Nacionalni park je od visokog prioriteta za Grad Bihać iako je u kompetenciji federalnih institucija. Sve te aktivnosti su od iznimne važnosti za Grad Bihać i drago nam je da smo učestvovali u ovom projektu, kao i nizu drugih. Važno je da ćemo i kroz certifikaciju Grada Bihaća – to je BC certifikat, gdje smo potpisali ugovor -u narednu godinu dana ispuniti i tu zadaću da Grad Bihać dobije taj prestižan certifikat za povoljno poslovno okruženje, gdje je također predviđena široka lepeza aktivnosti koja se odnosi i na standarde u Nacionalnom parku, na promotivne sadržaje itd. Dakle, to će biti jedna svakodnevna konekcija sa Nacionalnim parkom i ovim institucijama.“, rekao je Lipovača.

Pored toga što će se naći na turističkim kartama svijeta, što obećava puno brojniju turističku posjetu ovom dijelu Bosne i Hercegovine, certifikat donosi i druge benefite, ne samo Nacionalnom parku već i gradu Bihaću, već i USK-u, a između ostalog i puno brži i lakši put apliciranja i pristupa EU fondovima.

Ovo prestižno prizanje uručeno je u Evropskom parlamentu u Briselu, a veliku zaslugu za njegovo dobijanje svakako ima i organizacija WWF koja je inicirala i pratila cijeli projekat.

Netaknuta priroda, Nacionalni park Una
Netaknuta priroda, Nacionalni park Una

„Una, zajedno sa parkovima prirode Medvednica i Lonjsko polje iz Hrvatske, odnosno sa specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje i Nacionalnim parkom Fruška gora iz Srbije, upisuje se na kartu nekih najpoželjnijih turističkih destinacija – ne turističkih u smislu da će se uništavati priroda, nego upravo suprotno, gdje će naglasak biti na održivom turizmu i gdje će istovremeno paziti da ta priroda ostane netaknuta. Mi iz WWF-a volimo reći da je naš slogan da ljudi žive u skladu s prirodom, pa u tom smislu i ovu priču guramo u tom smjeru.“ – kazala je Petra Boić-Petrač, WWF.

Europark certifikat je nagrada ali i obaveza. A u NP Una kažu da nastavljaju snažnim koracima dalje. Amarildo Mulić:

„Osigurali smo projekat za naredne četiri godine od minimum 300.000 eura. Kroz implementaciju ćemo vidjeti da li će on doživjeti pravu svrhu – da ide prvenstveno za pomoć lokalnoj zajednici i lokalnom stanovništvu za poticaje biznisima, očuvanju tradicijskih zanata, jačanju poljoprivrede i svih drugih djelatnosti na području Parka i kontakt zona.“, zaključuje Mulić.

XS
SM
MD
LG