Dostupni linkovi

Na Tari prvi put nađena retka ptica pevačica


Nacionalni park “Tara” je sa Udruženjem za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovao akciju prstenovanja ptica na Tari u sklopu praćenja jesenje seobe ptica i migracije preko planine Tare. To je prvi put da se u trogodišnjem praćenju ptica izvodi prstenovanje kao metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obeležavanju ptica.

Pretpostavlja se da na Tari ima preko 135 vrsta ptica, a oko 40 vrsta su selice.

“Ove godine odlučili smo se i za prstenovanje ptica zato što će nam to dati značajne podatke, a odnose se na ptice koje su možda u migraciji, tako da ukoliko se nastavi ovaj postupak prstenovanja ptica na Tari, imaćemo još bolju i precizniju sliku koje price žive na Tari, koliko ima vrsta koje još nisu registrovane”, kaže Marijana Josipović iz Nacionalnog parka “Tara”.

Prstenovanje je trajalo pet dana i donelo je mnogo novih saznanja. Prvi put otkrivena je jedna vrsta ptice na ovoj planini.

Ivan Đorđević
Ivan Đorđević

“Vrste koje smo sada prstenovali su vrste u migraciji, znači ptice koje se na Tari zadržavaju vrlo kratko tokom jeseni, ili će tu biti od jeseni do zime, prehranjivati se. Postoje neke vrste ptica koje se gnezde na Tari i one su za nas vrlo značajne. Tu su ugrožene vrste i to su pre svega neke vrste detlića, neke vrste sova, pojedine vrste sitnih pevačica kao i neke vrste koka kao naprimer leštarka, jarebica kamenjarka, neke vrste grabljivica, suri orao, sivi soko i to su vrste koje su tipični predstavnici ornitofaune Tare", navodi ornitolog Ivan Đorđević iz Udruženja za zaštitu ptica Srbije.

On posebno ističe brojnost pojedinih vrsta.

"Treba pomenuti pre svega dugorepu sovu, gaćastvu kukumavku, malu sovu, troprtsog detlića, planinskog detlića, vrste koje su baš tipične za ovaj nacionalni park. Prvi dan kada smo postavili mreže i krenuli prstenovanje, uhvatili smo jednu pticu koja je prvi put nađena ovde na ovom ptostoru, i zaista zvanično drugi put u Srbiji. To je jedna mala ptica pevačica- azijski šarenokrili zviždak”, pojašnjava Đorđević.

Prstenovanje ptica u Nacionalnom parku “Tara” pratilo je i 15 osnovaca i srednjoškolaca iz Bajne Bašte i to je vrlo značajno za njihov odnos prema zaštiti prirode i ptica, napomenuo je Đorđević:

“Deca uzrasta, posebno osnovne škole, su zaista glavna grupa sa kojima treba raditi i u njima vidimo budućnost , oni najlakše shvataju ono o čemu se govori. Najlakše i najlepše uspostavljaju dobar odnos sa prirodom. Zbog toga im treba prezentovati probleme zaštite prirode, šta sve živi u Nacionalnom parku Tara, pa šire, treba ih upoznati sa ovim svetom prirode. Od te dece koja prolaze kroz kampove i obuke Nacionalnog parka “Tara”možda će jednog dana biti dobar šumarski inženejr, tehničar zašto da ne, možda budući direktor ovog Parka”, rekao je ornitolg Đorđević.

XS
SM
MD
LG