Dostupni linkovi

Na suđenju Mladiću iskaz dao stoti svjedok obrane


Marjan Ješić
Marjan Ješić

Obrana zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića izvela je potkraj sudskog dana u utorak, kao svog stotog svjedoka - Marjana Ješića, bivšeg pripadnika Teritorijalne obrane Prijedora, jednoj od općina gdje je, prema optužnici, 1992.godine počinjen progon nesrpskog stanovništva s razmjerom genocida.

Ješić, koji je lokalnim srpskim snagama dostavljao hranu, opisao je u glavnom iskazu – kako je zarobljen od strane bošnjačkih vojnika 30.svibnja 1992.godine – te korišten kao živi štit i ranjen - prilikom njihovog povlačenja iz općine.

U unakrsnom ispitivanju haška optužba ga je pak suočila s podacima o etnički očišćenom Prijedoru 1994. godine – kada se svjedok vratio u općinu. Ješić je to poricao, tvrdeći da nije primijetio da je oko 50 tisuća građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti napustilo općinu – dodajući da je „samo čuo“ nakon rata 1995.godine – da su odlazili „preko Hrvatske u zapadne zemlje“.

Od svibnja ove godine, kada je počeo dokazni postupak obrane, branitelji generala Mladića ubrzano su izvodili svjedoke budući da im je dozvoljeno uvrstiti njihove ranije haške iskaze – s obzirom da ih je većina već svjedočila za potrebe drugih haških optuženika, poput predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tako da se glavno ispitivanje odvija vrlo brzo jer branitelj tek pročita kratak sažetak iskaza svjedoka (u nekoliko minuta), upitavši ga tek poneko pitanje – u cilju ispravljanja i dodatnog razrješenja svjedočenja, nakon čega u unakrsnom ispitivanju s dužim osporavanjem kreće tužiteljstvo.

Podsjetimo, obrana generala Mladića do kraja suđenja želi izvesti još oko 200 svjedoka.

VIDEO LINK: Iskaz Ješića

Novinar o snimanju zarobljenih promatrača UN-a

U utorak je iskaz, prethodni Ješiću, dao kao svjedok obrane i Snježan Lalović, novinar koji je po izbijanju rata otišao iz Sarajeva na Pale, gdje je nastavio raditi u lokalnim medijima.

Lalović je svjedočio o tome kako je snimio međunarodne promatrače Ujedinjenih naroda (UN) na Palama i na Jahorini 1995.godine, tvrdeći da ih se pri tom nije zlostavljalo te da im je prijetila ista opasnost kao i njemu – samo od aviona NATO avijacije.

Uz optužbe za dvostruki genocid, progone diljem BiH i teror nad Sarajlijama (1992-1995) – general Mladić je optužen i za udruženi zločinački poduhvat uzimanja međunarodnih promatrača UN-a za taoce, čiji je cilj bio spriječiti udare avijacije NATO saveza po položajima VRS-a.

Nakon što je u glavnom iskazu opisao kako nije vidio zlostavljanja zarobljenika te da ih se samo nakratko zavezalo za potencijalne mete gdje ih je on snimio, tužiteljica Camille Bibles je suočila Lalovića s iskazom pripadnika UNPROFOR-a koji su opisali „da su preživjeli dosta teške stvari“ i prijetnje – da moraju reći ono što im se kaže.

Snježan Lalović
Snježan Lalović

Ja sam pitao – tko će dati izjavu i meni je odgovoreno tko će. A što se tiče atmosfere ona je bila potpuno usijana.“, opisao je svjedok kada mu je tužiteljica prikazala video snimak iz spornog vremena.

Nakon što je upitan od strane sudaca – je li smatra da vezanje lisicama nije maltretiranje, Lalović je pojasnio – da je „htio reći da te ljude nitko nije tukao“.

VIDEO LINK: Iskaz Lalovića

O „neustavnom referendumu“

Potkraj sudskog dana obrana je kao svog 101.svjedoka izvela Ratu Runjevca - odvjetnika iz Trebinja koji je prije rata bio javni tužitelj iz Sarajeva, a koji je došao iznijeti svoj stav o navodno „neustavnom referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine“ 1992.godine.

Njegovim iskazom obrana želi naime prebaciti odgovornost za izazivanje rata 1992.godine, koji je prema optužbi pokrenut 1991.godine planom Srpske demokratske stranke (SDS) – za preuzimanje općina, poznatom kao Varijanta A i B (preuzimanje općina u kojima je stanovništvo srpske nacionalnosti većina, odnosno manjina).

Runjevac će iskaz dovršiti u srijedu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG