Dostupni linkovi

Na pomolu deblokada vlasti u BiH: U SDA našli zamjenu za SDP?


Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić. foto iz arhive
Milorad Dodik, Dragan Čović i Sulejman Tihić. foto iz arhive
Ko će činiti novu parlamentarnu većinu znat će se naredne sedmice.. Nakon sjednice Glavnog odbora SDA je poručeno da smjenu kadrova SDA u Vijeću ministara BiH, koju je tražio SDP, neće podržati ni srpski ni hrvatski delegati u Parlamentu BiH.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije odlučio se na političku ofanzivu, izjavio je predsjednik ove stranke Sulejman Tihić.

SDA će raditi na formiranju nove, odnosno promjeni postojeće parlamentarne većine na kantonalnim i državnom nivou.

Tihić se nada da će uz SDA na državnom nivou biti i Stranka za BiH, te u skladu sa već postignutom dogovoru učešće u vlasti imat će i HDZ.

Predsjednik Glavnog odbora SDA-a Halid Genjac na press konferenciji je izjavio da su završeni pregovori i sa SNSD-om u vezi sa promjenom parlamentarne većine.

„Dogovor sa SNSD-om je postignut. Sadržaj tog dogovora se neće objavljivati do ponedjeljka. S obzirom da se nalazimo u specifičnoj situaciji nakon što je SDP odbio našu ponudu da se na najbolji mogući način riješi pitanje funkcionisanja vlasti na svim nivoima, mi smo prinuđeni da razgovaramo sa preostalim strankama. Jednostavno treba pustiti vrijeme da se ti razgovori i pregovori obave i završe - jer iz sata u sat prilike se mijenjaju“, rekao je Genjac.

U narednih sedam dana riješit će se blokada vlasti na državnom nivou, najavio je u intervju za RTRS predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

„Pretpostavljamo da će, ukoliko dođe do smjene Bećirovića i Lagumdžije, SDP otići u opoziciju na nivou zajedničkih institucija. Mislim da će svakako sedmica koja dolazi, od ponedjeljka do srijede, riješiti mnoga pitanja. Mi ćemo nastaviti razgovore gotovo sa svima tražeći najbolju soluciju“, naveo je Dodik.

SDP se neće suprotstaviti formiranju nove parlamentarne većine. Takav stav SDP ima za sve nivoe vlasti u BiH, kaže član Predsjedništva te stranke Damir Mašić.

„Kada svako onaj ko ima kvalifikovanu parlamentarnu većinu, koja podrazumijeva kvalifikovan broj glasova i u Predstavničkom domu i u Domu naroda, na bilo kojem nivou odluči se da fomira tu parlamentarnu većinu, mi nećemo koristiti vitalne nacionalne interese, mi nećemo koristiti procedure da bismo za mjesec, dva ili tri odgodili nešto što će se desiti. Onog momenta kad se deklariše i javno izjasni nova parlamentarna većina, bio u njoj SDP ili ne bio, SDP ako ne bude u njoj naši ministri, naši ljudi na bilo kojem nivou će se sami povući“, rekao je Mašić.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon pozvao je u četvrtak političare u Federaciji BiH da što prije "izađu iz ćorsokaka" i da zajedno, što je brže moguće, potraže rješenje i kompromis u pogledu reforme u ovom bh. entitetu.

„Dobra je stvar da su iza nas izbori, da se čini sada da su počeli razgovori o koaliciji na državnom nivou. Meni se čini, prema onome što možemo čuti, da će se naredne sedmice i to riješiti. Dakle, reforme Federacije su jako važna stvar. U ovom trenutku mislim da političari u Federaciji moraju donijeti odluke kako ići dalje. Politički lideri moraju razmišljati o tome šta je svrha federalnih vlasti, a njihova svrha je da pružaju usluge i budu na usluzi građanima. Oni su izabrani od tih građana da služe tim građanima, da budu njima na usluzi. Dakle, oni moraju sjesti, naći kompromis. Kompromisi su i moraju biti mogući. I oni to moraju raditi što je prije moguće. Ovaj ćorsokak jednostavno predugo traje“, poručio je Moon.
XS
SM
MD
LG