Dostupni linkovi

Na policama sumnjivi proizvodi dok tržištem vladaju lobiji


Kosovo, pijaca u Ferizaju, ilustracija
Kosovo, pijaca u Ferizaju, ilustracija

Iako je u poslednje vreme sve više prijavljenih slučajeva o sumnjivim proizvodima na kosovskom tržištu, građani se u vezi s tim i ne žale toliko. Predstavnici odgovornih vlasti kažu da nedostaje svest da građani da kada naiđu na sumnjive proizvode, to i prijave.

Tokom ove godine, od 160 žalbi samo je 33 u vezi sumnjivih proizvoda a koje su podnete Kancelariji za zaštitu potrošača, a koja funkcioniše u sklopu Ministarstva trgovine i industrije.

Artan Demolli iz ovog ureda kaže da je taj broj znatno manji nego prošle godine.

“Žalbe su uglavnom o isteku roka upotrebe. Ali, ima i onih u vezi kvaliteta, kada piše da jedan proizvod u upotrebi a zapravo nije”, kaže on, dodajući da mere o tome poduzima potom Agencija za prehranu i veterinu.

Predstavnici organizacija koje se bave zaštitom potrošača i odgovorne vlasti su upravo oni koji izveštavaju o sumnjivim proizvodima na kosovskom tržištu.

U poslednje vreme je bilo aktuelno pileće meso, brašno koje se proizvodi na Kosovu, kao i limun koji se uvozi iz Turske. Početkom godine, sumnjive su bile i štrudle srbijanske firme Medela.

Valdet Gjinovci, izvrši šef Agencije za prehranu i veterinu, na konferenciji za novinare je kazao da na tržištu nema proizvoda koji mogu da ugroze zdravlje građana, te dodao da je kontrola u zadnje vreme i povećana.

“Ni u kom slučaju ne dozvoljavamo da se uvoze ili proizvedu proizvodi koji rizikuju zdravlje građana”, naglasio je on, ali i saopštio da je tokom ove godine uništeno oko 350 tona sumnjivih proizvoda životinjskog ili biljnog porekla.

S druge strane, predstavnici privrede na Kosovu su tokom konferencije na temu “Kontrola i sigurnost hrane” optužili određene trgovinske grupe da rade na štetu domaće proizvodnje.

“Svedoci smo da su pojedini trgovci, kako bi ostvarili profit i svoje finansijske ciljeve, u cilju da pregaze sve što je kosovsko a radi profita određenih grupa. U tom pravcu upotrebljavaju različite mehanizme kako bi napali kosovske proizvode, bilo da se rade o preradi mesta, mleka ili slično”, kazao je predsednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, ali ne želeći da iznese detalje o kojim se trgovcima radi.

Vlada Kosova na Kosovu je 2010 godine izradila Program za zaštitu potrošača, a Zakon o zaštiti potrošača je usvojen još 2004.

XS
SM
MD
LG