Dostupni linkovi

Na festivalu u Užicu trijumfovala zagrebačka predstava "Zločin i kazna"


Iz predstave "Zločin i kazna"
Iz predstave "Zločin i kazna"
Sve nagrade na 18. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dobila je hrvatska predstava „Zločin i kazna“ rađena po tekstu Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena.

Stručni žiri bio je jednoglasan u odluci.
„Nagrada Ardalion za najbolju predstavu dodeljuje se predstavi „Zločin i kazna“ u produkciji Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ Zagreb. Ardalion za najbolju režiju dobija reditelj ove predstave Zlatko Sviben, za najbolju žensku ulogu Anja Šovagović- Despot za ulogu Katerine Ivanovne u istoj predstavi, za nabolju mušku ulogu dodeljuje se Franju Dijaku za ulogu Raskoljnikova, a za najbolju scenografiju dobile su Ana Martina Bakić i Ivana Knez, za scenografiju u predstavi „Zločin i kazna“. Nagrada za najboljeg mladog glumca, koja podrazumeva i nagradu Avdo Mujčinović dobila je Dženana Džanić za ulogu Slobodanke u predstavi „Grebanje ili kako se ubila moja baka“ po tekstu Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Specijalnu nagradu Ardalion dobila je predstava „Kuhinja“ Narodnog pozorišta Republike Srpska u Banja Luci, po tekstu Petera Handkea, u režiji Mladena Materića, za inovativni pristup u istraživanu neverbalnog teatra“, saopštio je predsednik žirija, reditelj Svetozar Rapajić.
Članovi žirija
Članovi žirija
Slično je glasala i užička publika koja je posle svake predstave ocenjivala od 1 do 5. Zagrebačka predstava „Zločin i kazna“ dobila je ocenu 4, 89, a iza nje je predstava „Čarobnjak“ somborskog pozorišta sa ocenom 4, 59.
U čast nagrađenih Užičani u nedelju uveče gledaju predstavu „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Ateljea 212.
„Predstava „Zločin i kazna“ predstavlja jedan od zvezdanih trenutaka u istoriji ovoga festivala. Izuzetno složen projekat, promišljen je i realizovan do najsitnijih detalja koji, opet, grade homogenu umetničku celinu velike umetničke vrednosti“, stoji u obrazloženju stručnog žirija za najbolju predstavu.
Članovi stručnog žirija ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu bili su: emeritus Svetozar Rapajić, reditelj iz Srbije, profesor Nebojša Romčević, dramski pisac iz Srbije, Tomislav Kurelec, pozorišni i filmski kritičar iz Hrvatske, Darko Nedeljković, arhitekta i scenograf iz Srbije i Zoran Ljutkov, glumac, umetnički direktor Dramskog pozorišta Skoplje, iz Makedonije.
XS
SM
MD
LG