Dostupni linkovi

Muzej “Staro selo” Sirogojno ohrabrio žene sa oštećenim vidom


Radionica za slepe i slabovide žene
Radionica za slepe i slabovide žene

Iako su slepe ili slabovide, nisu izgubile želju za životom, radom i novim znanjima. Tako razmišlja sedam žena iz Udruženja slepih i slabovidih u Užicu, jer su sa dosta optimizma prihvatile poziv Muzeja na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu da budu učesnice radionica na kojima će učiti da pletu, vezu, ili da nauče tkanje na razbojima. Dragana Dučić, predsednica ove organizacije je sa zadovoljstvom prihvatila poziv Muzeja, a zajednički cilj je kvalitetna integracija osoba sa invaliditetom u društvu:

“Želele smo da se pojavimo u javnosti, a zna se ovo je posećena turistička destinacija, htele smo da pletenje, tkanje, pokažu žene koje imaju oštećen vid. Nas je sedam ovde i dve instruktorke koje znaju stare tehnike pletenja, vezenja i tkanja. Ovo je jedan izuzetan oblik inklizije nas invalida i saradnje sa najposećenijom muzejskom ustanovom u Srbiji.”

Među slepim i slabovidim ženama malo je onih koje su se usudile da do sada uzmu igle u ruke, da rade na razboju. Radionice su im veliki izazov, a zahvalne su instruktorkama Divni i Spasi na njihovom strpljenju, kaže Dragana:

Dragana Dučić
Dragana Dučić

“Za mene je ovo baš bio izazov. Želela sam da uspem, a verujem i za druge slabovide žene koje su prvi put uzele igle u ruke. Svako je želeo nekome nešto da pokaže, ali moram da pohvalim naše instruktorke Divnu i Spasu koje su pokušale da budu na našem mestu, da nam svojom rukom pokažu rad, odnosno da naše ruke upute u pravom smeru.”

I Milena Sever pohađa radionicu, naučila je da plete:

“Morala sam da pokažem veliku hrabrost, bojala sam se da naparvim takav korak, ali želela sam da pokušam. Probala sam i srećna sam. Naučila sam malo da pletem, da tkem na razboju, kada ruke idu same, i znaju kuda će, pa to je velika sreća."

Instruktorka, Spasa Jovanović, prosvetni radnik u penziji, poznata kao majstror starog srpskog veza, prvi put se srela sa ovakvom vrstom rada. Zadivljena je željom ovih žena da nauče.

“NIje mi bilo svejedno budući da sam ceo radni vek radila u školi sa decom, ali zadovoljna, sam. Ove žene su pune snage, energije i volje da nauče nešto.”

Organizatorka radionica u Muzeju “Staro selo” je Bojana Bogdanović, viši kustos.

“Mi do sada u muzejskoj praksi nismo imali realizaciju projekata u koje bi uključili osobe sa invalidtetom, a ova ideja je prosto nastala onako spontano. Cilj saradnje jeste inkluzija, da pomognemo ovim slepim i slabovidim ženama tako što ćemo ih naučiti tehnikama starog veza, pletenja i tkanja. I kroz brojne radionice došlo je do sjajne saradnje Muzeja i osoba sa invaliditetom.”

Svi radovi, nastali na ovim radionicama biće izloženi krajem septembra u Muzeju “Staro selo” u Sirogojnu.

XS
SM
MD
LG