Dostupni linkovi

Mustafa: Tači treba sam da odluči o susretu sa Tadićem


Hashim Thaci, kosovski premijer na jednoj od konferencija za novinare - iz arhive
Hashim Thaci, kosovski premijer na jednoj od konferencija za novinare - iz arhive
Lider kosovske opozicije, Isa Mustafa je tokom konferencije za novinare u Prištini izjavio da premijer Hashim Thaçi treba sam da odluči da li će se sastati sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem. Iz Vlade Kosova u ponedeljak nisu imali odgovor na ovo pitanje, dok državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije ističe da javnost na Kosovu i u Srbiji još uvek nije spremna za jedan takav sastanak na visokom nivou.

Mustafa je kazao da je Demokratski savez, kao najveća opoziciona partija, podržala vladu u mnogim političkim procesima koji su bili za dobrobit zemlje, ali kada je dijalog sa Tadićem u pitanju, Mustafa navodi da Thaçi treba sam da preuzme odgovornost za tako nešto. Lider DSK-a dodaje da ova partija neće podržati eventualne razgovore u vezi s unutrašnjim pitanjima zemlje.
Isa Mustafa
Isa Mustafa

“Odluka da se sastane s Tadicem je njegova, ali mi se ni pod kojim okolnostima nećemo saglasiti da se, ne samo Thaçi već bilo koja drugi kosovski zvaničnik sastane s nekim iz Srbije, na nejednakim pozicijama, i da razgovara o pitanjima koja se tiču teritorijalnog integriteta, suverentiteta ili državnog uređenja Republike Kosova”, kazao je Mustafa.

Mustafa dodaje da je stanje na severu i dalje je teško, gde ne postoji red i zakon i gde je ugrožen suverenitet Kosova. On je naglasio i da nikada neće prihvatiti bilo kakav specijalni status za taj deo.

Ivanović: Dijalog lidera teško ostvariv

Premijer Kosova Hashim Thaçi je prethodno u intervjuu za RSE izjavio da bi bilo u interesu dve zemlje, dva naroda, te mira, stabilnosti i regionalne saradnje da se održe
sastanci političkih lidera.

“U interesu je dveju država da postoji direktna međudržavna komunikacija, između kosovskog i srpskog vođstva koji predvode nezavisne i suverene države, koje rade u interesu svojih građana i na evroatlantskoj perspektivi i Kosova i Srbije i celog regiona,” kazao je Thaçi, da bi kasnije kosovskim medijima izjavio kako bi na sastanku sa Tadićem razgovarao samo o priznanju kosovske nezavisnosti.

Predsednik Tadić je odmah posle toga izjavio da ima prostora za razgovor sa Thacijem, ali samo na osnovu njegovog plana od četiri tačke.

Iz Vlade Kosova do sada nisu reagovali na poruke iz Beograda.

Oliver Ivanović, državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije u izjavi za RSE navodi da je u ovom trenutku teško ostvariv dijalog lidera Kosova i Srbije, s obzirom na prepreke koje postoje, iako posrednički razgovori ne daju adekvatne rezultate.

“Svesni smo svi da neka pitanja koja ostaju otvorena i koja su nerešena jednostavno moraju biti rešavana u nekakvoj direktnoj komunikaciji između legalnih i legitimnih predstavnika Srbije i kosovskih Albanaca. U ovom trenutku to je premijer Thaci na albanskoj strani, a oko njegovog imena se vezuju mnoge stvari, između ostalog i ova istraga za koju smo mi ozbiljno zainteresovani, tako da mislim da će još jedno vreme da prođe pre nego što dođe do direktnog kontakta. Objektivno rečeno, javnost ni među našim narodom, a ni na Kosovu nije baš pripremljena za takve sastanke na najvišen nivou, tako da predpostavljam da bi ocena javnosti bila negativna i u jednom i u drugom slučaju. Ali neki put lideri moraju povući potez koji nije popularan”, ističe Ivanović.
XS
SM
MD
LG