Dostupni linkovi

Muslimansko bratstvo pozvalo na proteste nakon presude Mubaraku


Protesti ispred zgrade gdje je suđeno Mubaraku, Kairo, 2. juni 2012.
Protesti ispred zgrade gdje je suđeno Mubaraku, Kairo, 2. juni 2012.
Muslimansko bratstvo pozvalo je u subotu na masovne proteste nakon presude kojom su bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak i njegov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli osuđeni na doživotni zatvor zbog ubijanja demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, dok su šestorica bivših komandanata policije oslobođeni.

Ovakva presuda znači da su pali šef režima i njegov ministar unutrašnjih poslova, ali je ostatak režima ostao, navela su Muslimansko bratstvo, dodavši da "ukoliko dokazi podnijeti sudu nisu dovoljni treba suditi agencijama koje su prikrile dokaze".

Kandidat Muslimanskog bratstva na predsjedničkim izborima Muhamed Mursi izjavio je da je presuda farsa i zatražio ponavljanje suđenja i pravednu kaznu, prenosi AFP.

"Ako su policijski komandanti nevini, ko je onda ubijao demonstrante?", upitao je i visoki funkcioner Muslimanskog bratstva Mahmud Gozlan.

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) osuđen je u subotu na doživotnu robiju zbog naredbe da se puca na demonstrante i tako ubije oko 850 demonstranta prošle godine. Sud je odbacio optužbu protiv Mubarakovih sinova Alaa i Gamala.

Tužilaštvo je nakon presude izdalo nalog da ga odmah prebace u zatvor, a poslije prebacivanja u zatvor u Kairu Mubaraku je pozlilo.

Hosni Mubarak u sudnici 2. juna 2012.
Hosni Mubarak u sudnici 2. juna 2012.
Najpoznatije organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI) i Human Rights Watch (HRW) ocijenile su da Mubarakovo suđenje nije u potpunosti donijelo pravdu.

Prema tim organizacijama, oslobađanje šest šefova policije bi moglo da ohrabri "kulturu policijske nekažnjivosti".

Mubarakova presuda je "značajan korak prema suzbijanju prakse nekažnjivosti u Egiptu, ali zbog oslobađanja policijskih komandanata "mnogi još čekaju na potpunu pravdu", saopštio je AI. Mnogi to vide kao znak da odgovorni za kršenje ljudskih prava još mogu da izmaknu pravdi, dodaje AI.

HRW smatra da "presuda nije donijela pravdu i da ne odvraća policiju od zloupotreba u budućnosti".

"Današnjom presudom nastavlja se zaštita Ministarstva unutrašnjih poslova od kazne za nasilje nad demonstrantima", izjavila je Heba Morajef iz HRW-a, a prenosi AFP.

Američki državni sekretar Hillary Clinton odbila je da komentariše presudu, navodi francuska agencija.

"To je stvar egipatskog naroda, njihovog pravosudnog sistema i njihove vlade", rekla je ona.

„Mubarak je doživio zdravstvenu krizu po dolasku u zatvor Torah“, navodi se i izvještaju državne televizije.

Mubarak je od početka suđenja koje je u subotu okončano u Kairu boravio u jednoj vojnoj bolnici.

(CNN Video sa izricanja presude)



Mubarakov advokat je najavio da će podnijeti žalbu, a nakon izricanja presude ispred sudnice u predgrađu Kaira dogodio se sukob demonstranata i policije koja je čuvala zgradu. Suđenje je održano u posljednjih devet mjeseci u zgradi policijske akademije u predgrađu Kaira.

Odmah poslije objavljivanja presude ispred sudnice je počelo slavlje, ali su lica koja su podržavala izricanje smrtne kazne glasno negodovala u samoj sudnici.

Malo Egipćana je vjerovalo da će Mubarak završiti na vješalima, iako neki smatraju da on to zaslužuje.

Demonstranti su poslije Mubarakovog svrgavanja sa vlasti na skupovima često nosili njegovu lutku koja visi sa vješala.

Egipatska državna televizija prenosila je izricanje presude uživo, a oko 5.000 policajaca i 2.000 vojnika bilo je raspoređeno u i oko mjesta gdje je održano suđenje.

Ovo je prvi put da je neki svrgnuti arapski lider izveden pred regularan sud.

„Dan presude za faraona“, glasi naslov na prvoj strani lista „Al vatan“, što je aluzija na Mubarakov nekadašnji status nedodirljivosti u egipatskoj državi, prenosi Reuters.

Presuda je izrečena u veoma osjetljivom trenutuku za Egipat, pošto se zemlja nalazi pred drugim krugom predsjedničkih izbora, u koji su se plasirali kandidati organizacije Muslimanska braća i Mubarakov posljednji premijer.
XS
SM
MD
LG