Dostupni linkovi

Čičić: Štampanje novca, uvod u ekonomsku propast BiH


Novčanice i kovanice kovertibilne marke.
Novčanice i kovanice kovertibilne marke.

Muris Čičić, p​rofesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, za “Zašto?” analizira zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Centralna banka BiH iskoristi devizne rezerve za kreditiranje privrede kao i da štampa nove količine konvertibilne marke bez stopostotnog bez pokrića, iako je oboje u suprotnosti sa odredbama valutnog odbora i zakonom o Centralnoj banci.

  • Šansa

Radi se o tezi koja je teoretski ispravna i koja ima svoje kvalitete u smislu da bi vođenje aktivne monetarne politike dovelo do upumpavanja većih sredstava u privredu Bosne i Hercegovine i to bi moglo da se iskoristi za javne radove, za finansiranje kompanija, za razvojne programe i da doprinese većoj stopi rasta privrede.

Sa te strane nema ništa da se prigovori tim zahtjevima i prijedlozima i oni kao takvi su ekonomski veoma meritorni, veoma kvalitetni i upravo su oni ona šansa koja bi mogla da se iskoristi da se ubrza razvoj Bosne i Hercegovine.

  • Opasnost

S druge strane, postoji problem, politički problem koji je u ovoj sadašnjoj situaciji u Bosni i Hercegovini, po mom mišljenju, nepremostiv i koji jednstavno dezavuiše u potpunosti te zahtjeve i te koncepte, a to je problem političke stabilnosti i strukture vlasti u BiH.

Da bi neko vodio aktivnu monetarnu politiku, politiku štampanja novca ili kontrolirane inflacije koja bi išla do 15 posto, što se smatra i u teoriji i u praksi prihvatljivim nivoom jer bi rezultiralo ubrzanim ekonomskim razvojem, postavlja se pitanje ko će to da provede?

Uvijek postoji opasnost da se ta kontrolirana inflacija pretvori u nekontroliranu, a što se dešava u uslovima kada imate vlasti koje nisu dovoljno kompetentne i nisu dovoljno odgovorne.

  • Sumnja

Upravo oni koji zagovaraju da se to uradi zapravo izazvaju najveću sumnju i podstiču stanovište da ne treba to raditi jer se radi o političarima koji se bave dnevnom politikom, koji su na liniji populističkih koncepata politike i koji zapravo nisu ničim pokazali da su u stanju da se brinu za ekonomski prosperitet ove države.

Zadnji ljudi kojima bi dali u ruke da se bave nečim takvim se zapravo zalažu za te mjere i automatski dezavuišu takve mjere.

  • Populizam

U tom smislu, ono što valutni odbor čini i ono što on jeste, on je brana da se dođe do neodgovornog trošenja sredstava, štampanja novca, upumpavanja u neke populističke programe koji bi doveli do nekih populističkih poena i glasova ali ne bi doveli do stvarnog prospertiteta jer bi na kraju završili nekom katastrofom, hiperinflacijom ili galopirajućom inflacijom.

S te strane, ja izražavam ogromnu sumnju i moram reći da sam apsolutno protiv toga da se sredstva koja su rezerve Centralne banke i institucija valutnog odbora na bilo koji način dezavuižu jer smatram da političke strukture i vlade koje imamo u BiH ni na koji način ne garantuju da će to biti urađeno kako treba i da ćemo onda doći do katastrofe.

Ja sam ubijeđen da ako bi eliminisali instrument valutnog tečaja i ako bi dozvolili da dođe do štampanja novca da bi to u roku od godinu do dvije dovelo do galopirajuće inflacije i da bi došlo do ekonomskog kolapsa Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG