Dostupni linkovi

Muhe su krive za smrt miliona pčela


Ilustracija
Ilustracija
Za misteriozni fenomen smrti miliona pčela, naučnici tvrde da je uzrok muha. Muhe paraziti se udomaće na leđima pčela, udalje ih od kolonije i polako ih usmrćuju, prenosi Daily Mail.

Prvi put su američki naučnici prije pet godina primijetili da kolonije pčela umiru, a da ne postoji objašnjenje zašto. Nedugo zatim, misteriozno umiranje pčela prijavili su i evropski naučnici i to uglavnom u zapadnoj Evropi.

U nekim slučajevima, prijavljen je nestanak i do 90 posto pčelinjih kolonija. Najnovije otkriće, prema kojem muha Apocephalus borealis napada pčele, čini se kao najprihvatljiviji razlog zašto pčele masovno umiru.

Insekt slijeće na leđa pčele i leže jaja u njen abdomen, što uzrokuje da se pčele počnu ponašati čudno, odnosno da napuštaju svoje kolonije i umiru.

Najnoviji dokazi također svjedoče da muhe napadaju pčele koje prenose med.

Do nedavno se vjerovalo da je zagađenje u zraku krivo za nagli nestanak pčela. Testiranjem je također pokazano da su i pčele i muhe imale gljivično oboljenje Nosema ceranae.

"Jedini problem sa ovim otkrićem je što ne možemo potvrditi na kojem mjestu muhe napadaju pčele i kako znaju koje biraju. Jedino što znamo jeste da pčele ne znaju da im se muhe nalaze na leđima i da se one dobro kriju", rekao je John Hafernik sa Univerziteta San Francisco.
XS
SM
MD
LG