Dostupni linkovi

Bivši mudžahedin traži ogromnu odštetu od BiH zbog zatvora


Abduladhim Maktouf, 23. august 2016.
Abduladhim Maktouf, 23. august 2016.

Iznoseći dokaze pred Sudom Bosne i Hercegovine, Abduladhim Maktouf smatra kako mu je pogrešnom primjenom prava nanesena šteta veća od 153.380 eura (oko 300.000 maraka), te da je za dvije godine, koliko je u zatvoru proveo duže nego što je morao, izgubio kontakte u poslovnom svijetu, da je bio odvojen od porodice i djece od kojih su troje ostali i bez majke u tom periodu, te da mu je nanesena i duševna bol.

Sudski vještak utvrdio je kako je visina gubitka oko od 63.900 eura, ali zbog ostalih okolnosti, poput medijskih pritisaka i zdravstvenih tegoba koje je pretrpio u tom periodu, Maktouf smatra da je ona bar tri puta veća.

Njegov advokat Adil Lozo kaže kako je ovo prvi i za sada jedini slučaj da je neko kome je pogrešno utvrđena primjena zakona odležao cijelu kaznu i da država mora snositi odgovornost.

Adil Lozo i Abduladhim Maktouf, Sarajevo, 23. august 2016.
Adil Lozo i Abduladhim Maktouf, Sarajevo, 23. august 2016.

"Šteta koju je moj klijent pretrpio ne može se ničim nadoknaditi jer boraviti dvije godine u zatvoru sa najlošijom vrstom ljudi, osoba koja je visokoobrazovana, sudski tumač za arapski jezik, ugledni građanin da mu materijalna kompenzacija ne znači mnogo, ali znači moralna satisfakcija da se ovo pitanje aktualizira i da se ne dogode drugi slučajevi", navodi Lozo.

Maktouf, bivši pripadnik jedinice "El Mudžahedin" osuđen je na pet godina zatvora jer je pomagao u otmici dva civila Hrvata u Travniku 1993 godine, a kako bi bili ramijenjeni za pripadnike Armije BiH.

Visina kazne određena mu je primjenom Krivičnog zakona BiH, koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Abduladhim Maktouf se žalio na presudu Sudu za ljudska prava u Strazburu, gdje je utvrđeno da je retroaktivna primjena zakona u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te je njegova kazna preinačena na trogodišnju.

U periodu od od dvije godine, koliko je izdržavao kaznu duže, oduzeto mu je i bh. državljanstvo, te je nakon izklaska iz zatvora i odsluženja kazne otišao u Maleziju, odakle se vratio da bi pokrenuio spor protiv Bosne i Hercegovine.

O procesu se nije izjašnjavao, a u pogledu zahtjeva za ponovno vraćanje državljanstva BiH kaže: "O tome ne razmišljam sada".

Pravo na kompenzaciju opravdano

Slučaj Maktouf pokrenuo je i lavinu novih preinaka u presudama za ratni zločin, ali niko zbog tog propusta niko nije snosio odgovornost.

U ovom slučaju sasvim je izvjesno da će BiH grešku da plati finansijski, u skladu sa zakonom, ali teško da će doći do bilo kakve druge satisfakcije, kaže Zarije Seizović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Treba, navodi Seizović, imati u vidu da je, u vrijeme suđenja, međunarodni faktor, vršio jak pritisak da se, radi efikasnijeg i bržeg okončavanja krivičnih postupaka počne s primjenom novog zakona, iako su domaće sudije znale da, u nekim slučajevima, to može povlačiti negativne posljedice.

Zarije Seizović
Zarije Seizović

"Kada je neko lice osuđeno pravosnažnom sudskom odlukom za neko krivično djelo, a nakon toga mu je kazna preinačena, ili je lice pomilovano na osnovu činjenica koje su kasnije pronađene, ili se radi o pogrešnoj i nezakonitoj osudi, to lice, u ovom slučaju Maktouf, ima pravo na kompenzaciju u skladu sa zakonom. Njegov zahtjev je, dakle legitiman", ističe Seizović, te dodaje:

"Sada dolazimo i do pitanja odgovornosti. Ono se u Bosni i Hercegovini postavlja u vidu krivične, političke, moralne i svake druge odgovornosti i može se reći da je BiH zemlja sa odsustvom svake od ovih odgovornosti, osim u izuzetnim slučajevima. Nikada, nakon ovakvih propusta, niko nije ponudio ostavku iz principijelnih ili moralnih razloga, niti je koliko mi je poznato gonjen disciplinski ili krivično, ako su se za to stekli neki elementi."

Inače, Sud Bosne i Hercegovine bi presudu trebao donijeti u roku od mjesec dana kada će se znati koliko će država platiti osuđeniku za ratni zločin, od kojeg je na kraju administrativnim peripetijama napravila žrtvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG