Dostupni linkovi

Može li opozicioni blok "pokazati zube" Dodiku


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Pet opozicionih političkih partija u RS dogovorilo se o formiranju stranačkog bloka sa kojim bi zajednički nastupile na opštim izborima u BiH 2014. godine. Kakva je realna snaga do sada rasparčane opozicije u RS i kakav je odnos vladajućeg SNSD-a prema opozicionim strankama?

Odnos vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata prema opozicionim strankama u Republici Srpskoj, prema ocjeni analitičara, nikada nije bio gori. Nezadovoljni ukupnim stanjem, pet opozicionih stranaka - Demokratska partija, Partija demokratskog progresa, Narodna demokratska stranka, Nova socijalistička partija i Srpska radikalna stranka - odlučile su da formiraju treći stranački blok u Republici Srpskoj koji bi trebao da ima zajedničke kandidate za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini na predstojećim opštim izborima.

Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Lider PDP-a Mladen Ivanić mišljenja je da jedino ukrupnjena opozicija može doprinijeti smjeni aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.

„Mi smo svi zajednički opredijeljeni da se ovaj sistem i ovaj režim koji imamo u Republici Srpskoj mijenja. Ocjenjujemo da je ekonomsko stanje izuzetno teško, da je prisutan pad prihoda PDV-a, što znači da je potrošnja stanovništva sve manja, da je prisutan drastičan pad prihoda u ove nebudžetske fondove – penziono, zdravstveno, dječjeg osiguranja - i da je to sveopšti dokaz ekonomske krize. Vlast nema nikakav odgovor na ta pitanja“, istakao je Ivanić.

Novi blok dodatno kritikuje formiranje nove entitetske vlade, jer smatraju da osim kozmetičkih promjena, novi ministri i premijer neće riješiti problem autokratske vladavine u tom bh. entitetu.

„Milorad Dodik upravlja svim institucijama. Promjena izvršne vlasti je napravljena sa ciljem da se formira vlada koja će biti poslušnija od prethodne, bez obzira na sve te promjene personalnog karaktera“, ocjenjuje predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Uhlebljavanje i zabava za narod

Priča okupljene opozicione petorke ima svoje uporište, ali pitanje je da li ima stvarnu snagu, jer u cijeloj situaciji nedostaje stav SDS-a kao najjače opozicione stranke, smatra kolumnista Magazina Buka Dragan Bursać.

„Što se tiče njih, poželjno je da zajedno djeluju. Zaista, ovako rasparčani, ne mogu bogzna šta učiniti, ali, čak i ovako ujedinjeni, bez SDS-a mislim da nemaju neku kritičnu masu za neko ozbiljnije djelovanje“, smatra Bursać.

Bursać dodaje da se uopšte odnosi SNSD-a sa opozicijom mogu posmatrati dvojako, posebno sa Srpskom demokratskom strankom, a posebno sa ostalim dijelom opozicije. SNSD i SDS se na entitetskom nivou nalaze u suprotstavljenim taborima. Međutim, na državnom nivou uspostavljeni su koalicioni odnosi. Posljednjih nedjelja traju žestoke prepirke putem medija te dvije stranke, što dovodi u pitanje opstanak koalicije. SDS se samo bori za pozicije u Sarajevu ne štiteći interese Republike Srpske, optužuje član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac.

„Mirka Šarovića ovih dana sarajevski mediji nazivaju najboljim ministrom u Savjetu ministara. Za koga je najbolji? Za Sarajevo? Za nevladin sektor koji je na budžetu nekih međunarodnih institucija? Koji ne misle dobro Srpskoj? Mirko Okolić – kad ste ga čuli da je rekao da je loše u Ministarstvu odbrane? Kad smo ga čuli da kaže da u Oružanim snagama nešto ne štima? Zašto ne kažu šta pričaju s OHR-om i po Sarajevu, po Trebeviću, a onda kada Dodika vide, trče i ljube ga.“
Borislav Bojić
Borislav Bojić

U SDS-u tvrde da ostaju dosljedni u provođenju platforme o zajedničkom djelovanju na nivou Bosne i Hercegovine koja je potpisana 2010. godine. Potpredsjednik te stranke Borislav Bojić odbacuje sve optužbe SNSD-a.

„Vi svi znate, a zna i javnost Republike Srpske, da je Srpska demokratska stranka u pravilu politička partija koja nikada niti je bila, niti će biti, izdajnik interesa Republike Srpske“, kazao je Bojić.

Indikativno je da SNSD želi da izbaci SDS iz vlasti na državnom nivou, smatra Dragan Bursać. To će narednih par mjeseci zabavljati narod, a jedan od razloga za takvo ponašanje je vjerovatno i to što se smjenom SDS-a u državne institucije žele uhljebiti smijenjeni premijer Aleksandar Džombić i bivši ministri.

„Ne treba zaboraviti – kada su smijenjeni ministri poput gospodina Džombića, gospodina Kasipovića, tu su i uži krugovi, stručni štabovi, da se sportskim žargonom izrazim, ljudi koji treba da budu sada uhljebljeni i da im pod hitno budu promijenjene pozicije i pritom da te pozicije budu osigurane, da imaju imunitet, da se ne pokreću neke sudske istrage, tačnije, ako se pokrenu, da oni budu zaštićeni od bilo kakvih, da kažemo, u krajnjoj liniji i privođenja i hapšenja“, kaže Bursać.

Prema Bursaćevom mišljenju, SNSD bi se nakon udaljavanja SDS-a, mogao okrenuti većem zbližavanju sa partijama iz Federacije Bosne i Hercegovine. No korist očekuju i u novom opozicionom bloku, jer se nadaju da će uspjeti privoljeti i SDS na udruživanje cijele opozicije u Republici Srpskoj.
XS
SM
MD
LG