Dostupni linkovi

Mostar: Meksikanac pobjednik ekstremnih skokova sa Starog mosta


Meksikanac Jonathan Paredes pobjednik je takmičenja u ekstremnim visinskim skokovima, Red Bull Cliff Diving svjetskog kupa, koji su u subotu poslijepodne održani na Starom mostu u Mostaru.

Paredes je slavio u konkurenciji 14 skakača iz cijelog svijeta, ispred zemljaka Sergia Guzmana, a na pobjednički podijum još se kao trećeplasirani popeo David Colturi iz Sjedinjenih Američkih Država. Skakalo se sa visine od 28 metara, sa posebne platforme napravljene na Starom mostu.

"Skakati sa ovog mjesta je izvanredno. Osjećam se pomalo kao u Acapulcou, slično je mjesto, imate skakače, prelijepo vrijeme, prelijep ambijent, tako da sam presretan što sam skakao ovdje. A pobjeda ovdje? Šta da kažem? Gdje god da dođemo, pokušavamo pobijediti. To je glavna poenta, pokušati pobijediti. Danas je bio moj dan", rekao je uz ostalo Paredes, nakon što je proglašen za pobjednika.

Pred oko 15 hiljada gledalaca, na platou ispod Starog mosta, favorit takmičenja, Britanac Gary Hunt zauzeo je peto mjesto na toj šestoj od ukupno osam skakaonica svjetskog kupa. Hunt je ipak zadržao prednost u ukupnom poretku, ispred legende svjetskih skokova Kolumbijca Orlando Duquea, višestrukog svjetskog šampiona - miljenika mostarske publike - koji je ranije skakao sa Starog mosta. Duque je danas u Mostaru bio sedmi.

"Ovo je mitsko mjesto. Vidio sam ovo ranije na TV-u, na video snimcima, čuo sam za historiju skakanja ovdje i zadovoljstvo mi je što sam učestvovao u ovom događaju ovdje", rekao je Hunt za Radio Slobodna Evropa.

"Uvijek je sjajno skakati u Mostaru. To je grad koji voli skokove, koji stalno prati skokove i svaki put kada dođem ovdje sretan sam. Mislim da su ljudi uživali. Moj rezultat nije bio najbolji, sedmo mjesto nije baš ono što sam želio, ali sada imamo četiri sedmice za odmor, da odemo kući, malo treniramo i da se vratimo malo jači", izjavio je Duque, stalno praćen burnim pozdravima publike.

XS
SM
MD
LG