Dostupni linkovi

Mostar: Islamska zajednica i SPC zajedno osudili grafite mržnje


Spomenik žrtvama fašističkog terora u Mostaru uništen fašističkim grafitima
Spomenik žrtvama fašističkog terora u Mostaru uništen fašističkim grafitima
Rijetko zabilježen javni gest vjerskih dostojanstvenika u BiH dogodio se u utorak u Mostaru. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar Salem ef. Dedović i mostarski paroh Radivoje Krulj su Biskupskom ordinarijatu uputili zajedničko pismo osude ispisivanja grafita na objektu Župnog ureda u mostarskom naselju Centar Dva.

Medžlis Islamske zajednice Mostar i Srpska Pravoslavna Crkvena Opština Mostar, u saopćenju za javnost koje je objavila IZ, osuđuju ispisivanje grafita na objektu Župnog ureda u mostarskom naselju Centar II koji sadržavaju muslimanske vjerske simbole i poruke, "a što predstavlja grubu zloupotrebu tih sadržaja njihovim ispisivanjem na objektima drugih religijskih zajednica, ali i na bilo kojem drugom mjestu“.

U saopćenju se navodi i kako se ispisivanje "neprihvatljivih grafita" dogodilo na veliki vjerski praznik Kurban-bajram, "što ne može i nema ama baš nikakve veze sa tim danom i velikim događajem".

Podsjećanja radi, u subotu su na Župnom uredu u Mostaru "osvanuli" grafiti poput "Jedan je Allah", uz mjesec i zvijezdu. Nekoliko dana ranije, nepoznate soobe ispisale su grafite fašističkog i nacionalističkog sadržaja na Spomeniku žrtvama fašističkog terora u Mostaru.
XS
SM
MD
LG