Dostupni linkovi

Mostar: Deset godina na Listi svjetske baštine UNESCO


Konferencija UNESCO-a u Mostaru
Konferencija UNESCO-a u Mostaru

Mostar obilježava deset godina od prijema starog gradskog jezgra i simbola tog grada, Starog mosta, na prestižnu UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske baštine.

Na stručnoj UNESCO-ovoj konferenciji, koja je u petak ujutro počela u Mostaru, o historijskim urbanim pejsažima, čulo se i kako je ta godišnjica značajna ne samo za Mostar i BiH, nego i za cijeli svijet.

Mostar je u petak makar malo zaboravio činjenicu da u tom gradu već sedmu godinu nema lokalnih izbora, da kantonalna Vlada ni skoro devet mjeseci nije formirana, ali i tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

Prije deset godina, na konferenciji u južnoafričkom Durbanu, Mostar je bio prvi bh. grad koji je, zahvaljujući Starom gradu i Starom mostu, ušao na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić podsjeća da je ishod aplikacije Mostara na toj višednevnoj konferenciji bio neizvjestan.

Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić

"Mnogi su bili skeptici u Bosni i Hercegovini, kada smo mi krenuli i nisu željeli da idu u toj delegaciji, zato što se bojali neuspjeha", kaže Bešlić.

Godinama se nakon prijema Mostara na UNESCO-ovu listu provlačio problem obnove hotela Ruža, nedaleko od Starog mosta, što je nerijetko dobijalo i etničko-političke konotacije. Šef ureda UNESCO-a u BiH, Siniša Šešum nam kaže da je problem otklonjen i da se sada projekat izvodi u skladu sa preporukama Komiteta za svjetsku baštinu.

"Prema onom što sada znamo, situacija je uredu. Mi očekujemo da će tako i ostati da neće doći do nikakvih daljnih promjena na projektu, u odnosu na ono što je odobreno od strane Komiteta", navodi Šešum.

Šta znači biti na UNESCO-ovoj listi, objašnjava arhitekta Amir Pašić, jedan od najzaslužnijih i za obnovu Starog mosta i za upis na UNESCO-ovu listu.

Amir Pašić
Amir Pašić

"Jako je značajno biti na UNESCO-ovoj listi, jer to je, ustvari, ona 'peta zvjezdica' kad imate hotele", rekao je Pašić za RSE.

Mostarska godišnjica značajna je i za UNESCO, objašnjava Siniša Šešum.

"Kao što znate, desetogodišnjica Staroga mosta je uvrštena u zvanični program obilježavanja 70 godina UNESCO-a", kazao je Šešum.

Nekadašnja ambasadorica BiH pri UNESCO-u u Parizu, Željana Zovko, rekla je: "Ono što je negativno za Mostar sam je da država još uvijek nije prepoznala koliko Mostar donosi samoj državi sa svojim imidžom i sa Starim mostom kao regionalnim i svjetskim sada simbolom i pomirenja".

Inače, za petak veče je na platou ispod Starog mosta planirana posebna svečanost, međutim, potvrđeno nam je iz Gradske uprave da je otkazan jedan dio programa i to koncert regionalne zvijezde Željka Joksimovića, zbog bolesti tri člana njegovog benda.

XS
SM
MD
LG